Читај ми!

Besplatna priprema za školu

U šabačkoj Školi za umetničke zanate već je počela pripremna nastava za prijemni ispit. Osim što će đacima olakšati polaganje ispita, rasteretiće i roditelje bar jedne brige, jer je dvomesečna priprema za tu školu besplatna.

Do male mature i upisa u srednju školu ima još tri meseca. Stotinak šabačkih osmaka već je rešilo dilemu - kuda posle male mature. Dvomesečna pripremna nastava Škole za umetničke zanate ovim osnovcima put je do nekog od deset ponuđenih obazovnih profila.

Jedna od onih kojima crtanje ide od ruke je Marija Jeremić: „Ove pripreme će mi dobro doći jer želim da upišem ovu školu, jer imam dosta talenta što se tiče crtanja."
U pripremnoj školi budući srednjoškolci slikaju, vajaju, crtaju i, svi do jednog, misle da će se upisati u umetničku školu.

„Volim umetnost", kaže Slavoljub Ručnov. „I u mojoj porodici su svi umetnici, brat mi je završio umetničku školu, sad mi sestra ide. Volim da crtam, to me nekako oslobađa od svega."

Za pripremnu nastavu se prijavilo se sto dvoje osnovaca, više nego svih prethodnih godina. Podeljeni u šest grupa i, kažu, nije im problem da dolaze ni posle redovne nastave, ni vikendom.

Budući profesori uvode ih u svet umetnosti, i svi kažu da su im časovi veoma zanimljivi. Ivan Babič želi da nauči juvelirski zanat, ali ima i onih koji još nisu odabrali smer.

„Još se dvoumim između stilskog krojača, juvelira i aranžera", kaže Sofija Todorović.

„Ovde ih učimo osnove crtanja", objašnjava Mina Stupar, profesor praktične nastave. „Učimo ih ono što je najbitnije i što će im olakšati da polože prijemni - kompoziciju, valerske odnose i drugo."

Naredne školske godine, u prvi razred Umetničke, kako obično zovu Školu za umetničke zanate, moći će da se upiše osamdeset četvoro učenika.

„Iskustvo je pokazalo da su učenici koji su dolazili kod nas na pripremnu nastavu mnogo lakše položili prijemni ispit", kaže direktorka Škola za umetničke zanate Nevenka Đokić, „zato smo želeli da izađemo u susret roditeljima."

Koliko im je pripremna nastava pomogla, pokazaće pre male mature. Prijemni ispit ovde se polaže pre nego u drugim srednjim školama. Oni koji se upišu, biće prva generacija Škole primenjenih umetnosti, kako će se od 1. septembra zvati ova obrazovna ustanova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво