Читај ми!

Živa reč bolje prodaje novine

Ulične prodavce novina nekad su imali svi veći gradovi u Srbiji. Veliki broj kioska za štampu i elektronska izdanja novina, njihov posao čine manje potrebnim. Međutim, pančevački kolporteri prodaju čak četvrtinu tiraža najčitanijeg gradskog nedeljnika „Pančevac”.

Mnogi Pančevci imaju običaj da kupuju lokalne novine na ulici, u prolazu, dok idu na posao ili u šetnju. Na taj način proda se čak oko 3.000 primeraka, a 25 kolportera ostvari dodatnu zaradu. Mnogi od njih se već desetak godina bave tim poslom.

„Stojimo na ulici, po kiši, snegu, oluji i na vrućinama, što nije lako”, priča pančevački kolporter Mihajlo Cesnak. „Teško je nekad i da sačuvam novine, pa ih stavljam u najlone, vezujem i mučim se.”

Katica Vojinović kaže da ima stalne mušterije koje dolaze i iz drugog kraja grada:

„Sada prodajem oko 120 primeraka dnevno, nekad je to bilo i 150, ali sad ljudi nemaju para, pa manje kupuju.”

Među uličnim prodavcima novina najviše je penzionera sa malim primanjima, ili onih koji su ostali bez posla. Zaradi se deset dinara po listu, a osim na ulici, novine nose i na kućnu adresu.

„Moram nešto da radim i da zaradim neki dinar”, kaže Zorica Matić. „Radila sam u fabrici sijalica, koja je propala. Pošto nemam uslova za penziju, ovo mi je za sada jedino rešenje.”

Prolaznici kažu da „Pančevac” stalno kupuju na ulici, jer im je tako lakše. Ulični prodavci su deo dugogodišnje tradicije tog nedeljnika, i oni prodaju čak četvrtinu tiraža.

Glavni i odgovorni urednik „Pančevca” Siniša Trajković kaže da se nekada davno ovaj list prodavao isključivo preko kolportera, ta praksa je bila zapostavljena neko vreme, da bi se pre šesnaest-sedamnaest godina ponovo vratila:

„Mislim da živ čovek, koji može da uzvikne i neki naslov iz novina, može bolje da privuče kupca. Zato ih i angažujemo.”

Sa skoro 13.000 primeraka, „Pančevac”, jedan od najstarijih nedeljnika na ovim prostorima, najprodavaniji je lokalni list u zemlji, a deo zasluge za to svakako imaju i kolporteri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара