Читај ми!

I Kapija i Nedelja

Dok se čeka razrešenje spora Grada i Književne zajednice pred Apelacionim sudom, u Vranju će se održavati dve manifestacije u čast Bore Stankovića i dodeljivati dve književne nagrade. "Borina kapija" počinje 16. marta, a posle nje i "Borina nedelja".

I Grad i Književna zajednica žele da održe tradiciju i manifestaciju koja Vranje svakog proleća, već 45 godina, smešta na vrh kulturne mape Srbije. Međutim, i jedni i drugi uzajamno osporavaju pravo na organizaciju književne manifestacije i dodelu nagrada.

Zoran Najdić, član Gradskog veća kaže da Grad nije očekivao da dođe u ovakvu situaciju i da se bori, kako kaže, protiv histerije agresivnog čoveka koji ne zna šta je kolektivni interes već samo njegov lični interes.

Od 16. do 22. marta grad organizuje "Borinu kapiju", dodeliće i nagradu, ne Borisav, već "Bora Stanković".

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice u Vranju kaže da, analogno nazivu novoustanovljene "vlastodržačke manifestacije", nagrada bi mogla da nosi i naziv Borina kenta ili kvaka.

Osnovni sud je po tužbi Književne zajednice zabranio Gradu da organizuje "Borinu nedelju" i dodeljuje nagradu. Grad se žalio Apelacionom sudu i čeka presudu. Za to vreme, izvesno je, Vranjanci će se, ne jednu, već dve nedelje družiti sa piscima.

Prošle godine su organizovane dve Borine nedelje. Ministarstvo kulture je svoju neutralnost izrazilo izostankom finansijske pordške.

Pored "Borine nedelje" na sudu su i sporovi Grada i Književne zajednice o manifestaciji "Stari dani", budžetu i Pribojčićevoj kući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи