Читај ми!

Nema posla za trudnice

Šest trudnica, koje su u okviru programa "Prva šansa" preko Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi, u fabrici "Toza Marković" obavljale pripravnički staž, ostale su bez posla.

Programom "Prva šansa", kojim je filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi, ugovorom u Fabrici "Toza Marković" zaposlila preko stotinu osoba, predviđena su tri meseca volontiranja, 12 meseci pripravničkog staža i nakon toga zaključivanje radnog odnosa u trajanju od godinu dana. Nakon pripravničkog staža, sa šest trudnica raskinut je ugovor o radu.

Posle tri meseca volontiranja, 27-godišnja Sunčica Aleksić radila je na automatskoj liniji za slaganje crepa, a onda je unapređena u poslovođu u pogonu grube keramike. Neočekivano, nakon dvanaest meseci raskinut joj je ugovor o radu.

"U papirima koje sam dobila piše da mi je isteklo dvanaest meseci i da firma više nema obavezu da mi produži ugovor", kaže Sunčica Aleksić. "Koliko znam, svim ostalim pripravnicima ugovor je produžen, a raskinut je samo sa mnom i još nekim trudnicama."

 

U fabrici "Toza Marković" nisu želeli da joj daju objašnjenje, već su je uputili u Nacionalnu službu za zapošljavanje.

Đurđina Jerinkić iz službe za zapošljavanje kaže da u slučaju Sunčice Aleksić nije ustanovljeno nikakvo kršenje ugovora, jer je „TM" ispunio svoje ugovorne obaveze, kao i da oni u Službi za zapošljavanje ne mogu uslovljavati poslodavca koga će primiti na posao, a koga ne.

Sunčica se obratila i inspekciji rada, pa je rukovodilac Ljubica Otoran Anić, istakla da su je predstavnici UGS "Nezavisnost" upoznali sa slučajem šest otpuštenih trudnica. Međutim, pošto su se inspekciji obratile tek po prestanku radnog odnosa, to izlazi iz nadležnosti inspekcije rada i ona ih je uputila na redovan sudu.

U dopisu dobijenom iz "Toze Markovića" stoji da se firma, ugovorom sa NSZ obavezala da u slučaju prekida ili isteka pripravničkog staža, može zasnovati radni odnos i sa drugim licima sa evidencije NSZ, mlađim od 30 godina, istog zanimanja i stepena obrazovanja, kako će, kako stoji u konkretnim slučajevima i postupiti.

Šest mladih trudnica ostalo je bez željenog posla, a da li zbog trudnoće ili nečeg drugog, odlučiće sud i doneti odgovarajuću presudu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи