Читај ми!

Legalizacija kuću čuva

Komisija za procenu štete od snega u Vranju primila je 240 zahteva za procenu oštećenja pomoćnih i poljoprivrednih, kuća, garaža i školskih zgrada. Pravo na naknadu imaće samo legalizovani objekti.

Sneg se topi, pa su oštećenja na objektima sve uočljivija. Komisija za procenu štete u Vranju procenjuje koliko su oštećeni objekti u tom kraju. Klizišta za sada miruju, kažu u Štabu za vanredne situacije.

Bočni zidovi i potkrovlja povezani trakama i žicom, pod teretom snega počeli su da se odvajaju i urušavaju. Porodica Ilić živi u staroj kući, i sada se plaše da zid, koji može lako da padne, ne napravi štetu prolaznicima.

Šteta može da se sanira, ali to podrazumeva skidanje krovne konstrukcije i poprečnih zidova.

Nataša Trajković, građevinski inženjer, kaže da je potrebno da se urade kose armirane betonske grede, jer je to, možda, jedan od razloga zašto se ovo desilo.

U opštini Vranje oštećeni sui pomoćni objekti i kuće, garaže i nadstrešnice.

Predsednik Komisije za procenu štete Zoran Cvetković kaže da su oštećenja velika na mnogim objektima, ali da, ukoliko je vlasnik legalizovao objekat i plaćao porez državi, može da traži nadoknadu štete.

Nagomilani sneg na krovovima jedan je od faktora oštećenja, ali i nedovoljno stručni građevinski radovi, nedovoljan nagib krova i trule potporne grede. Komisija procenu predaje Gradskom veću, a ono donosi odluku o visini naknade.

Gradski operativni tim prati i potencijalna klizišta u Pčinjskom okrugu koja, za sada, miruju. Rizična područja zbog naglog topljenja snega ili novih padavina su u okolini Vranja, Vladičinog Hana i Trgovišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара