Klizišta pod kontrolom

Klizišta u Srbiji su pod kontrolom, za sada nema opasnosti da prorade, a u nadležnosti je svake opštine da se njima bavi, poručuju iz operativno-stručnog tima za praćenje klizišta.

Na području Srbije evidentirano je 397 klizišta različitog intenziteta i sva su pod kontrolom nadležnih organa, rekao je šef operativno-stručnog tima za praćenje klizišta Branko Jovanović.

"Klizišta su različitog intenziteta, a nadležnost je svake opštine da se njima bavi", rekao je Jovanović i dodao da za sada nema opasnosti da će ta klizišta da prorade, već da je samo došlo do sporavanja saobraćaja.

Jovanović je rekao da je danas evidentirano novih deset klizišta na teritoriji opštine Medveđa.

Šef stručnog tima je ukazao i da je problem sa klizištima nasleđen i da potiče još iz prethodnih dve do tri decenije i da se opštine najčešće sreću sa tim problemima.

Jovanović, načelnik Uprave u Sektoru MUP-a za vanredne situacije, istakao je da taj sektor nije nadležan da detektuje klizišta, "niti smo stručni da ocenimo njihovu veličinu i moguće posledice".

Prema njegovim rečima, operativno-stručni tim počeo je saradnju sa odeljenjem za geologiju iz Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje.

"Sada u ovom stručno-operativnom timu imamo ljude iz tog odeljenja za geologiju, sa Geološkog fakulteta i sa Geološkog instituta", rekao je Jovanović.

Naglo topljenje snega pokrenulo je neka od mnogobrojnih klizišta u Novom Pazaru, a pojavljuju se i nova, pa je Gradski štab za vanredne situacije i dalje aktivan, rekao je šef odseka za vanredne situacije Muamer Suljović.

Prema njegovim rečima, timovi koji su svakodnevno na terenu imaju problem lošeg prilaza objektima koji su srušeni, oštećeni ili ugrožni klizištima.

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije prošle sedmice formiran je operativno-stručni tim zadužen za praćenje klizišta da bi se smanjio rizik od posledica koja bi ona mogala da izazovu po građane i njihovu imovini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 02. mar 2012, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

samo jedan

drvored na krajnjoj granici klizista i zauvek je reseno ...