Protest poljoprivrednika

Udruženje poljoprivrednika iz Zrenjanina organizovalo je protest, jer su im zbog istraživanja nalazišta nafte i gasa uništene njive, a naknada štete koja je predviđena nije odgovarajuća. Firma koja ispituje zemljište tvrdi da se sve isplaćuje i da su cene ranije dogovorene.

Naftna industrija Srbije i firma GEŠ već nekoliko meseci rade na istraživanju nafte i gasa u okolini Zrenjanina. Prvo su zbog ovih radova protestovali stanovnici urbanih zona, sada, a sada su se pobunili i poljoprivrednici, jer su im teške mašine napravile štetu na ozimim usevima i oranicama.

Njiva Ognjena Rackova, poljoprivrednika iz Zrenjanina je, tokom radova Naftne industrije Srbije i mađarske firme GEŠ, razrovana do dubine od 60 centimetara. Udruženje poljoprivrednika Zrenjanina je da, osim naknade štete NIS i GEŠ poravnaju oštećene puteve ka selu Mihajlovu:

"Mi tražimo da nam najpre vrate njivu u prvobitno stanje, jer su iskustva pokazala da se dve - tri godine na oštećenim površinama postižu smanjeni prinosi", naglašava Rackov.

Ratari nemaju zamerke na rad i isplatu štete do kraja prošle godine, jer se radilo po suvom, a za radove tokom januara i februara, ratari traže više od ponuđenih 24 dinara po kvadratnom metru.

"U NIS-u tvrde da je naše vlasništvo do 50 centimetara dubine, a mi samo tražimo da se pitamo za to što je naše", kaže Šaca Đera, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina Mileta Vukov kaže da je njihov cilj da dokažu da je šteta veća nego što su oni predvideli.

"Obračunali su da je na 2.000 hektara napravljena šteta na šest hektara, a po nekim njivama su išli traktorima dijagonalno i tu će nam teško biti da mi, svojim traktorima, radimo", objašnjava Vukov.

Naftna industrija Srbije se obratila redakciji Dopisništa RTS-a u Zrenjaninu saopštenjem u kome se, između ostalog, navodi:

"Šteta u spornoj Mesnoj zajednici biće zapisnički konstatovana i u potpunosti nadoknađena kada procenitelji budu utvrdili vrstu i visinu štete. Pošto nije moglo da se izađe u susret paušalnom zahtevu Udruženja poljoprivrednika od 100 dinara po kvadratnom metru, NIS i GEŠ su odlučili da zemljište u potpunosti vrate u pređašnje stanje i prihrane stajskim đubrivom, kao i da plate direktnu štetu za uništene useve. Sve ovo treba da bude završeno do 15. marta."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи