Читај ми!

Šabačka etida

U Šapcu, gradu prvog klavira u Srbiji, počelo je 16. međunarodno takmičenje mladih pijanista. Muzička škola "Mihajlo Vukdragović", do nedelje, ugostiće 155 izvođača i još toliko profesora i roditelja.

Šapčani će u narednim danima uživati u klavirskoj muzici koju će izvoditi više od 150 mladih pijanista iz Srbije i još pet evropskih zemalja, učesnika 16. međunarodnog festivala.

Ana Rodić iz Beograda ima 10 godina. Iako pohađa dve škole, kaže da stiže i da se igra i da se pripremi za takmičenje uz ozbiljnu strategiju:

"Ja sam drugi put u Šapcu, potrebno je da se vežba, da se dobro nastupi i da budeš skoncentrisan. Muzika je lepa, treba samo da se vežba."

Pred izlazak na scenu, ne oseća se nervoza. Uz dobru organizaciju, ima dovoljno vremena za tonsku probu i psihološku pripremu. U važnim trenucima za mlade muzičare, velika podrška i oslonac su roditelji, bez čije pomoći nema uspeha.

Marija Rodić, Anina majka kaže da je opominje da vežba, ide sa njom na takmičenja, vozi je,  vodi računa o probama, notama i garderobi.

Članovi žirija šabačkog takmičenja i ove godine su eminentni svetski pedagozi koji tvrde da je svaki nastup za dete važan, posebno takmičarski duh i mogućnost da se upoređuju.

Igor Lazko, profesor klavira iz Pariza kaže da je interesantno to što se vidi ko voli muziku i svira iz ljubavi, a ko zato što su mu rekli da treba da svira.

Ko je najbolji, biće poznato u nedelju na završnom koncertu i dodeli nagrada. Do tada, Šapčani će uživati u pravim muzičkim vrednostima mladih pijanista iz Srbije i još pet evropskih zemalja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво