Читај ми!

Čokolada za sva vremena

U znak zahvalnosti bogovima što su im darovali kakaovac, Asteci su im svake godine prinosili ljudsku žrtvu, a poslednji obrok žrtvovanog bio je kakao. Novosadski umetnik Goran Jureša počast čokoladi odaje izložbom slika i kolaža u pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti.

Istorija čokolade, kako je vidi novosadski umetnik Goran Jureša, počinje Kolumbovim prekookeanskim pohodom i otkrićem Amerike, odakle je u Evropu doneo kakaovac, znajući samo da ga domoroci izuzetno cene, ali ne i čemu služi.

Priča dalje prikazuje Fernanda Kortesa, koji je naučio kako se sprema "gorka voda", napitak od čokolade. Sa španskog dvora stiže na francuski, gde je slatko-gorki napitak popularizovala Marija Antoaneta.

Zanimljivo putovanje kroz vreme Jureša je prikazao sa mnogo boja i emocija, a poneki natpis ili prepoznatljiv detalj, kao što je šešir francuske vladarke, pomažu posmatraču da prati vremenski sled priče o čokoladi.

"Slike nisu tako lake za razumevanje. Mora čovek malo da poznaje tu istoriju čokolade, pa da poveže detalje. To je lep izazov, svako može da pronađe nešto interesantno za sebe", kaže Snežana Ćuruvija iz Galerije savremene umetnosti u Pančevu.

Zanimljiv je spoj apstraktnog slikarstva sa potpuno drugačijim umetničkim izrazom - kolažom, koji je pravljen često od otpadnog materijala, isečaka iz novina ili sa kutija od čokolade, koji su odraz savremenog doba i prikazuju današnji odnos prema verovatno najpopularnijem slatkišu svih vremena.

"Kolaž je posebna tehnika. Čini se lako, ali mora da budete pravi majstor, da bi sve delove uklopili i napravili nešto vredno", objašnjava Ćuruvija.

Svoje radove Goran Jureša nije želeo da komentariše, smatrajući da je umetnost sama po sebi dovoljno izražajna i rečita.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво