Читај ми!

Inkluzija za primer

Donošenjem Zakona o osnovama sistema obrazovanja, od 2009. godine i deca sa smetnjama u razvoju uključena su u redovni obrazovni sistem. Osnovna škola u Sevojnu, koja je prva uvela inkluzivno obrazovanje, primer je dobre prakse.

Posle nacionalne obuke, jačanja kapaciteta škola, rada interresorne komisije i pedagoških asistenata, inkluzivno obrazovanje uvedeno je u svim školama na području Zlatiborskog okruga.

U redovnim, inkluzivnim odeljenjima sa ovog područja, nastavu pohađa 720, a u specijalnim školama osamdesetoro dece sa smetnjama u razvoju.

U Osnovnoj školi "Aleksa Dejović" u Sevojnu, koja služi kao primer dobre prakse, njihovo druženje, učenje i prijateljstvo, traje već pet godina.

Pavle Marić, učenik 6. razreda OŠ "Aleksa Dejović" u Sevojnu kaže da mu obično drugovi pomažu i da se brzo navikao, tako da nema velikih problema.

I mada znatno mlađi, ista atmosfera je i u jednom od prvih razreda gde je Dušan Gajević, miljenik svojih drugova. Nemanja, Dušanov drug kaže da bi voleo da škola radi noću, jer voli da vozi Duleta u kolicima.

"Ja volim kada mi oni pomažu i kad idem u školu", kaže Dušan.

Uz obuku na nacionalnom nivou, rad po individualnim ili prilagođenim programima, učitelji i roditelji uskoro će dobiti i pomoć pedagoških asistenata.

"Ne postoji nikakvo gotovo rešenje", kaže Slavica Dimitrijević, učiteljica. "Svako je dete svet za sebe. Naravno, svako dete traži određeni pristup koji treba nadomestiti."

Dragana Gajević, Dušanova majka, kaže da je ovaj program za decu kao što je Dušan veoma korisna stvar, jer se tako socijalizuju i uče nekim stvarima koje ne mogu da nauče kod kuće.

Pedagoški asistent pruža podršku nastavniku i učeniku, objašnjava Radica Blagojević, psiholog OŠ "Aleksa Dejović", ali i stručnim saradnicima i uopšte celoj školi.

Sve što je do sada u užičkom kraju učinjeno u oblasti inkluzivnog obrazovanja ima vidljive rezultate, posebno u otklanjanju početnih problema u nastavi.

Jelena Pavlović, koordinator inkluzivnog obrazovanja za Zlatiborski okrug, ističe da su ovi problemi otklonjeni obukom i materijalima koje su škole dobile, uvođenjem novog zakona, kao i obezbeđenjem finansijskih i drugih neophodnih sredstava.

Uvođenjem inkluzivnog obrazovanja u svim školama na području Zlatiborskog okruga postignuta je i senzibilizacija na širem nivou, kao i smanjenje predrasuda i stereotipa koji prate roditelje i decu sa smetnjama u razvoju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво