Читај ми!

Opasnost od klizišta

Preti opasnost od novih ali i od starih klizišta, jer ih, prema nepreciznim procenama, ima između 35.000 i 36.000, upozorila pomoćnica ministra životne sredine Aleksandra Damnjanović. Zbog leda, najteže na Dunavu od Grocke nizvodno ka Smederevu.

S obzirom na upozorenja na nastanak poplava i klizišta, ceo mart mora da prođe u potpunoj mobilnosti svih subjekata i službi, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. U Srbiji, prema nepreciznim procenama, postoji 35.000 do 36.000 klizišta, rekla je za RTS Aleksandra Damnjanović, pomoćnica ministra životne sredine.

Damnjanovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je Srbija za sanaciju klizišta do sada preduzela mere preventivnog tipa, a da je, pored ostalog, napravljena mapa najvećeg broja klizišta.

Za sanaciju velikih klizišta u Srbiji biće neophodan pristup evropskim i drugim fondovima, jer Srbija svojim sredstvima može da reši samo probleme malih klizišta, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, obilazeći rečnu policiju.

Trideset odsto teritorije Srbije predstavlja nestabilno područje i mapom nisu obuhvaćena sva klizišta. Ima ih, prema nekim procenama koje nisu precizne, 35.000 do 36.000, rekla je Damnjanovićeva.

Pomoćnica ministra životne sredine rudarstva i prostornog planiranja istakla je da je reč o novim, ali i starim klizištima.

Damnjanovićeva je podsetila da je Republički štab za vanredne situacije svim opštinama naložio da dostave izveštaje o stanju na svojim teritorijama i da će biti formiran stručno-operativni tim koji će prikupljati i obrađivati te podatke.

Na osnovu te obrade biće učinjena procena rizika, od čega će zavisiti i dalje postupanje kako opštinskih štabova tako i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Damnjanovićeva je navela da je glavna prepreka u sanaciji klizišta određivanje samo jednog ministarstva kao nadležnog za taj posao.

Ona je dodala da taj posao, koji se ne može završiti za godinu dana, zahteva angažovanje više ministarstava i stručnjaka.

U Srbiji je u toku asanacija klizišta koja su detektovana još 2006. godine, a radovi se finasiraju i iz kredita vrednosti 17,5 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво