Читај ми!

Ledena lavina na Dunavu

Uništena marina kod zemunske Kapetanije. Otkačilo se više od stotinu plovila koja plutaju Dunavom, kao i jedan brod-restoran. Veliki nanosi snega još stvaraju probleme u Sjenici, Priboju, Novoj Varoši i Crnoj Travi.

19.23 - Srušio se krov škole u selu Draževići, tri kilometra udaljenom od Nove Varoši. Tu školu pohađa devet učenika.

17.05 - Led na Dunavu kod Zemuna pokrenuo se nizvodno i oštetio brojne čamce koji su privezani uz obalu, a jedan splav je potonuo, javlja Tanjug.

Marina na Dunavu kod zemunske Kapetanije praktično više ne postoji. Otkačilo se više od stotinu plovila koje plove Dunavom, put Smedereva, kao i jedan brod-restoran. Otkačilo se i šest barži, koje su se prvobitno zaustavile kod Pančevačkog mosta, a onda krenule ka Smederevu.

Kod Zemunskog keja potonuo je i jedan brod-restoran, prenosi Tanjug. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Žugić Vuksanović rekla je Tanjugu da je poziv stigao u 15.43 sati.

"Na brodu koji je potonuo srećom nije bilo ljudi, dok nema saznanja da li je bilo nekoga na brodu-restoranu "Aleksandar", rekla je Žugić Vuksanović.

Marina "Nautek", koja se nalazi kod Zemunskog keja, udarila je u marinu "Bond" nošena ledom i tom prilikom je potonuo oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu sa tom marinom, tako da se do nje može doći samo čamcem.

Tokom popodneva oštećena su brojna plovila privezana uz obalu. Ukupno 114 čamaca otkačilo se od vezova i samo srećni vlasnici, čija je plovila led bacio tik uz obalu, uz pomoć prijatelja uspeli su da ih izvuku.

Vlasnici čamaca i splavova neće moći da naplate osiguranje, jer ono za elementarnu nepogodu, kao što je ova, ne postoji.

Pera Ćosić, v.d. načelnika Rečne policije, razume ogorčenost vlasnika čamaca, ali dodaje da su i oni odgovorni, jer se nisu blagovremeno brinuli o svojim objektima.

"Trebalo je danonoćno sve to pratiti, ja sam par puta apelovao da se oslobađaju objekti koliko je to bilo u njihovoj moći. Neki su to radili, neki nisu, sad ovaj led ne može da se kontroliše", navodi Ćosić.

Štab koji je pratio situaciju poslao je dva velika gurača koji su bili na raspolaganju kako bi prokrčili put do Zemuna. Ipak, posle sat probijanja, odustali su jer je led predebeo.

Tokom popodneva, otkačilo se i šest barži nedaleko od Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović, zbog čega je, nakratko, za saobraćaj bio zatvoren Pančevački most.

Barže su sada kod Višnjice, gde ih je zaustavio led. Još jedna barža stoji kod drugog stuba Pančevačkog mosta, blizu obale, ali ne ugrožava most. Led preti i nizvodno, jer je od Grocke do Smedereva Dunav potpuno zaleđen.

Uprkos porastu temperature za sada ne postoji opasnost od izlivanja većih reka zbog topljenja snega. Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se poplave ne očekuju duž velikih reka, ali se ne mogu isključiti eventualne bujične poplave manjih reka. 

Prema njegovim rečima, povoljna okolnost je što je krajem prošle godine bila velika suša, tako da su vodostaji na rekama danas na oko 20 do 30 odsto prosečnog kapaciteta za ovo doba godine.

Sneg pravi probleme

Veliki nanosi snega, od gotovo pet metara, i dalje stvaraju probleme u Sjenici, Priboju, Novoj Varoši i Crnoj Travi. Ovoga jutra ponovo je najhladnije bilo na Pešteru. U Sjenici je jutros izmereno minus 13 stepeni.

U tom kraju neprekirdno radi 45 mašina, a vetar zadaje dodatne probleme. Nezapamćena mećava je odnela ljudski život i to je prema rečima predsednika Opštine Sjenica najteži dan od kada je počelo nevreme. Na putu do bolnice pokvarila se mašina za čišćenje snega i čovek je umro.

Na samoj Pešterskoj visoravni i dalje nisu u mogućnosti da izađu na kraj sa snežnim padavinama. Snežni pokrivač je dostigao rekordnih 120 centimetara. Najudaljenija sela su u blokadi više od 40 dana.

Snegom je zavejano 3.570 osoba, a prema rečima Predraga Marića, u toku dana taj broj trebalo bi da bude drastično smanjen.

Posle sedam dana potrage, telo 37-godišnjeg Momčila Nikolića iz Rastišta izvučeno je juče iz jezera Perućac. Ronioci su telo pronašli na 35 metara dubine, uzvodno od mesta na kojem ga je zahvatila lavina.

Na jučerašnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije konstatovano je da Srbiji prete "bujične poplave" koje mogu da zadese 26 opština.

Formiran je i stručno-operativni tim koji će svakodnevno zasedati kako bi reagovao u slučaju poplava. Najavljeno je ukidanje vanredne situacije do kraja iduće nedelje, o čemu će štab odlučiti u sredu.

Štab je predložio Vladi Srbije da izdvoji još 105 miliona dinara pomoći lokalnim samoupravama za otklanjanje posledica elementarne nepogode i da produži angažovanje dodatne mehanizacije za još pet dana.

U Srbiji je osetno opala potrošnja struje i od ponedeljka privredni sektor može da radi bez restrikcija, poručuju iz Elektroprivrede Srbije.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво