Читај ми!

Vanredna situacija do srede?

Republički štab za vanredne situacije predložio Vladi da uputi dodatnih 105 miliona dinara pomoći lokalnim samoupravama. Vanredna situacija i dalje na snazi. Telo Momčila Nikolića izvučeno iz jezera Perućac. Strepi se od poplava, posebno jer jedan broj kanala nije očišćen.

16.29 - Telo Momčila Nikolića izvučeno iz jezera Perućac, kaže komandir bataljona Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić.

15.52 - Ronioci locirali leš Momčila Nikolića iz Rastišta, koga je odnela snežna lavina. Leš se nalazi na oko 70 metara od obale jezera Perućac i na oko 45 metara dubine. 

12.55 - Osnovne i srednje škole i fakulteti u ponedeljak počinju da rade. U ponedeljak neće raditi 63 škole, rekao ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

12.50 - Zbog prokišnjavanja dela krovne konstrukcije, Jugoslovensko dramsko pozorište do 28. februara otkazuje predstave koje su na repertoaru na Velikoj sceni "Ljuba Tadić".

12.35 - Republički štab za vanredne situacije predložiće Vladi da odobri ugroženim opštinama novu pomoć od 105 miliona dinara.

Republički štab za vanredne situacije predložio je Vladi Srbije da odredi 105 miliona dinara pomoći lokalnim samoupravama za saniranje posledica od elementarnih nepogoda i snega, kao i da produži vreme angažovanja dodatne mehanizacije za još pet dana.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da ''polako izlazimo iz vanredne situcije'', i dodao da nismo jedina zemlja u regionu koja je zahvaćena snežnim nevremenom.

''Sneg nije prvi put pao, ali smo mi prvi put reagovali kako je definisano zakonom o vanrednim situacijama'', rekao je Dačić.

Republički štab za vanredne situacije oformio je i Tim za praćenje situacije na rekama, na čijem čelu će biti Aleksandar Prodanović, direktor Republičke direkcije za vode.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je trenutno stanje u odnosu na prethodni period mnogo bolje i da je trenutno "odsečeno" 3.700 ljudi do kojih se može doći samo helikopterima.

Marić je naveo da je najteža situacija u opštinama Priboj, Sjenica i Nova Varoš i izrazio nadu da će u narednih 48 sati situacija da se poboljša i u tim opštinama. U Crnoj Travi i na jugu Srbije snežni pokrivač je povećan za pola metra tokom protekla 24 sata.

Prema njegovim rečima, 283 osobe je do sada spaseno, dok je 21 osoba nastradala.

Na ugroženim teritorijama je angažovano 190 dodatnih mašina za raščišćavanje snega, rekao je Marić i ponovio da su ugrožene opštine izrazile potrebu za naftom, benzinom i materijalnom pomoći.

U sredu će biti održana i nova sednica Štaba za vanredne situacije kada će se odlučivati u eventualnom ukidanju vanredne situacije u Srbiji.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da osnovne i srednje škole i fakulteti od ponedeljka počinju da rade, osim manjeg broja ustanova u područjima ugroženim snegom.

Od 1.796 škola, u ponedeljak neće raditi 63, ili svega 3,4 odsto ustanova, rekao je Obradović i naveo da škole neće raditi na području Sjenice, Tutina, Ivanjice, Smedereva i Zaječara.

Prema njegovim rečima 176 škola ima problem sa prokišnjavanjem, ali će većina njih od ponedeljka moći da radi.

Obradović je istakao da je napravljen plan nadokande časova i da će sve aktivnosti planirane progamom rada biti ispunjene.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da je  Srbiji u protekla 24 sata osetno opala potrošnja struje i da od ponedeljka privredni sektor može da radi bez restrikcija.

Inače, najteži deo zime prolazi i novih ledenih dana, prema prognozama, ne bi trebalo da bude. Međutim, novi problem mogle bi da budu poplave. Moguće su bujične poplave na Vlasini, Timoku i Južnoj Moravi. Problem bi mogli da naprave i neočišćeni kanali.

Odlaze ledolomci

Dva ledolomca "Sečenji" i "Jektoro 7" vraćaju se iz Apatina u svoju matičnu luku u Mađarskoj. Oni u poslednja tri dana nisu imali posla, iako se očekivalo da će ledene sante doći Dunavom i stvoriti probleme na mestima gde je reka zakrivljena kod Apatina i Dalja.

Dunav je od Novog Sada do Slankamena potpuno okovan ledom, debljina je u proseku od 10 do 25 centimetara, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Mirko Galonja iz Voda Vojvodine rekao je za RTS da je hidrometeorološka situacija povoljna i da ne očekuje veće problema zbog kretanja leda na Dunavu. Međutim, Galonja dodaje da se sa ledom nikad ne zna i da će sve raspoložive ekipe biti na oprezu.

Dunav je, od granice s Mađarskom do Novog Sada, pokriven ledom 5 do 30 odsto, i reč je o pokretnom ledu, a pomeranje leda na Dunavu kod Novog Sada izazvalo je veliku štetu na splavovima, čamcima, brodićima i rečnim kućicama.

Šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković ocenio je da je neozbiljno prognozirati razvoj situacije na Dunavu kod Smedereva, jer se, kako je rekao sve može promeniti za tren.

Mirković je rekao da su ledolomci koji su iz Apatina vraćeni u Mađarsku, neophodni na Dunavu u Srbiji.

Luka Novi Sad pretrpela je štetu koja se može proceniti na oko pola miliona evra, zbog zabrane plovidbe na rekama usled pojave leda, kažu u luci.

Na teške posledice zime upozoravaju i iz Gornjeg Milanovca. Privreda ove opštine trpi ogromne gubitke zbog smanjene isporuke električne energije zbog čega će hitno da se traži normalizacija u snabdevanju, zaključak je Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Predsednik opštine Milisav Mirković rekao je agenciji Beta da teret štednje električne energije nije ravnomerno raspoređen za čitavu Srbiju, pri čemu trpe pojedine opštine i gradovi i da to mora da se promeni.

Mirković je rekao da je u Gornjem Milanovcu potrošnja struje smanjena za 35 odsto i da je to najveća ušteda u Srbiji.

Stabilno, ali i dalje treba da se štedi

Stabilizovana je proizvodnja uglja na površinskim kopovima najvećeg ugljenokopa u Srbiji, i odvoz lignita u termoelektrane, saopštio je Rudarski basen Kolubara. Za vreme praznika radili su svi ugljeni sistemi, pa je 15. februara iskopano više od 80 hiljada tona uglja.

Elektroprivreda Srbije saopštava da elektroenergetski sistem radi stabilno, ali da je i dalje neophodno štedeti struju.

Na području Kraljeva još uvek je zavejano 160 kilometara planinskih puteva, koji vode do 145 domaćinstava sa ukupno 257 žitelja, rekao je Tanjugu načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović.

Najveći broj zavejanih domaćinstava u planinama iznad Ušća i Studenice, na visoravni Rudno, kao i na obroncima Goča i Gledićkih planina.

Vlada Srbije poslala je još 215 tona dizel goriva i hiljadu i po tona litara bezolovnog benzina opštinama u kojima ima najviše problema u raščišćavanju zavejanih puteva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво