Читај ми!

Prijatelj orlova

Miroslav Đurović iz sela Gračaca kod Vrnjačke Banje svakog dana hrani orlove koji bez straha doleću na njegovo imanje. Ranije su dolazili svaka tri ili četiri dana, ali od kada je naišao ledeni talas, doleću svakodnevno, jer im je to jedini način da se prehrane.

Zima i sneg doneli su nevolje i orlovima, pa ih Miroslav Đurović iz sela Gračaca kod Kraljeva hrani svako jutro.

Prvo je, kaže, dolazio samo jedan par, a sada ih ima osam ili devet u grupi. Pretpostavlja da im je stanište na obližnjim Gledićkim planinama.

Miroslav dodaje da je reč o odraslim i zdravim jedinkama, a da je zanimljivo da su orlovi prišli tako blizu, da su redovni i da su baš lepi.

Ovo su suri orlovi, a odrasle jedinke imaju ujednačene tamno braon boje. Mladi imaju belih površina ispod krila.

"Ima jedan, mislim da je mlad, ali je najveći. Ima nešto belo ispod krila. Nije sasvim obojen, a širok je u krilima i milina ga je gledati. On je osobito lep", priča Miroslav.

Ove ptice su zaštićene zakonom. Lovci iz Gračaca ih ne izlovljavaju, iako napadaju živinu. Miroslava raduje što broj orlova raste, a čak su mladi orlovi krupniji i snažniji, što je preduslov da će imati dobro potomstvo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво