Читај ми!

Ribočuvari razbijaju led

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta u potpunosti je okovano ledom. Da bi se zaštitio Riblji fond, ekipe ribočuvara razbijaju led na jezeru, kako bi u vodi bilo dovoljno kiseonika.

I riba mora da diše, pa su ribočuvari na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta primenili eskimsku tehniku. Otvaranjem rupa u ledu, vodenim stanovnicima jezera omogućava se dotok kiseonika.

Zlatko Šulović, koordinator ribočuvarske službae u Velikom Gradištu kaže da je ovo treći put od početka hladnoća kako otvaraju rupe u ledu. Po njegovim rečima, ovo se radi preventivno, jer je jezero dovoljno duboko i riblji fond nije ugrožen, ali je potrebno otvarati sada rupe u ledu, kako se ne bi desilo da jezero bude toliko zamrznuto da postane nemoguće da se to obavi.

Srebrno jezero u potpunosti je zaleđeno na svih 14 kilometara dužine. Ipak, šetnja po ledu se ne preporučuje, jer njegova debljina varira, pa se lako može propasti u ledenu vodu.

Da sa ledom nema šale, dokaz je slučaj od pre nekoliko dana kada je jedan meštanin obližnjeg sela propao u ledenu vodu Srebrnog jezera. Samo zahvaljujući sopstvenoj prisebnosti uspeo je da se, promrzao ali živ, dokopa obale.

Osim Srebrnog jezera i Dunav je kod Velikog Gradišta okovan ledom. Sibirska hladnoća oterala je i najekstremnije ribolovce, a plovidba Dunavom je zabranjena.

Na ulazu u Đerdapsku klisuru kod Golubačkog grada, led se gomila. Na pojedinim mestima rumunska i srpska obala spojene su ledenim pokrivačem. Moguće stvaranje vodenog čepa zabrinjava Golupčane.

Predsednik opštine Golubac, Zoran Pajkić kaže da to može dovesti do povećanja vodostaja, i samim tim do ugrožavanja Golupca i drugih mesta uzvodno od Golubačkog grada.

Lokalna samouprava u Golupcu je u kontaktu sa sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, ali za sada, kako kažu, nema potrebe za intervencijom ledolomaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара