Читај ми!

Srbija se mrzne

Ledeni dani, zavejana sela – i danas je slika Srbije. Od smrzavanja umrlo 16 osoba. Situacija sa snegom bolja nego prethodnih dana, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić. "Elekroprivreda" isključuje mnoga preduzeća, javna rasveta redukovana.

21.20 - Vlada naložila Elektromreži Srbije da sve prekogranične prenosne kapacitete, u smeru ka Srbiji, stavi na raspolaganje Elektroprivredi Srbije.

21.15 - Neradan dan i petak 17. februar, odlučila Vlada Srbije i preporučila da u ponedeljak 13. i utorak 14. februara rade samo preduzeća od vitalnog značaja.

17.17 - EPS ponovo apeluje na građane da smanje potrošnju struje i traži od Vlade da naloži Elektromreži Srbije da oslobodi prekogranične prenosne kapacitete za uvoz struje.

16.58 - Republički štab za vanredne situacije predložiće Vladi da petak 17. februar bude neradan dan, a da ponedeljak 13. i utorak 14. februar rade samo one firme koje moraju. 

15.23 - Ponovo uspostavljeno redovno snabdevanje potrošača u centralnom delu Beograda koji su ostali bez struje nešto pre 11 sati.

15.14 - Republičke robne rezerve isporučiće bespovratnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama, vrednu 10 miliona dinara, za zavejano stanovništvo na teritoriji 21 grada i opština, saopštilo Ministarstvo poljoprivrede i trgovine.

14.43 - Počelo mehaničko uklanjanje prepreka i pripreme za razbijanje leda na Ibru kod Kraljeva.

13.15 - Predsednik Srbije Boris Tadić došao u posetu Novoj Varoši, kako bi se upoznao sa situacijom u toj opštini posle jakih snežnih padavina i niskih temperatura.

12.32 - Zbog povećane potrošnje električne energije na Kosovu, na snazi restrikcije struje, saopštila "Kosovska elektroenergetska korporacija".

11.41 - Ministarstvo prosvete odlučilo da raspust produži do kraja sledeće nedelje.

11.15 - Širi centar Beograda ostao je oko 11 časova bez električne energije zbog havarijskog ispada u trafo-stanici Beograd 6. Tehničari "Elektrodistribucije" rade na otklanjanju kvara.

I danas ledeno u Srbiji. U mnogim mestima temperatura i do -30 stepeni. Hladni talas do sada odneo 16 života, rekao načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je situacija sa snegom nešto bolja nego prethodnih dana. "Na teren je od proglašenja vanredne situacije upućeno 117 mašina u ugrožene opštine i putevi se polako raščišćavaju", dodao je Marić.

Pozivi na štednju energije ne pomažu, potrošnja struje je sve veća. Po nalogu Vlade, EPS je počeo da isključuje ustanove i preduzeća koji nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje.

Vlada je, radi zaštite elektroenergetskog sistema, naložila "Elektroprivredi" i "Elektromreži" da isključi više od 2.000 ustanova i preduzeća.

Radi sprečavanja redukcija i isključenja električne energije građanima, Vlada Republike Srbije naložila je Javnom preduzeću Elektromreža Srbije da sve neto prekogranične prenosne kapacitete u smeru ka Srbiji noćas od ponoći do 29. februara ove godine stavi na raspolaganje javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije.

Ovom merom se suspenduje tržište prekograničnih kapaciteta i omogućava da se električna energija iz tranzita usmeri za potrebe Srbije.

Vlada je predložila ovu meru, jer su ekstremno niske temperature i obilne padavine uzrokovale nedostatak električne energije, a do sada preduzetim merama iscrpljene su mogućnosti za povećanje proizvodnje i nabavku električne energije na tržištu Srbije.

Vlada je donela i odluku da petak 17. februar bude neradan dan, posle Dana državnosti koji se praznuje 15. i 16. februara.

Vlada Srbije preporučila je, takođe, i da državni organi i institucije, ustanove, lokalna samouprava i privredni subjekti u ponedeljak, 13. i utorak 14. februara minimiziraju proces rada ili, ukoliko postoji mogućnost, u potpunosti obustave rad, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Zbog niske temperature u Loznici, gde je jutros izmereno minus 20 stepeni, dogodio se kvar na toplovodu zbog čega je veći deo grada ostao bez grejanja.

Direktor Javnog komunalnog predzeća ''Toplana'' Milan Panić rekao je za Tanjug da je došlo do oštećenje na daljinskom delu toplovoda kojim se doprema grejanje za 55 odsto korisnika u Loznici.

"Kosovska elektroenergetska korporacija" saopštila je da su na Kosovu zbog povećane potrošnje električne energije na snazi restrikcije struje.

Led okovao reke

Istovremeno, vodeni čepovi na rekama usporavaju tok, što može da ugrozi obale. Ledom su potpuno prekriveni svi banatski vodotoci, a slično je i na Savi od Jamene do Šapca.

Petsto metara uzvodno od ušća Ibra u Zapadnu Moravu počelo je uklanjanje balvana i veštačkih prepreka zbog kojih se gomilaju sneg i led na Ibru. Zbog nepristupačnog terena dovlačenje mašina trajalo je ceo dan.

Ledene sante na Dunavu prekrivaju 30 odsto reke, iz sata u sat led se povećava, pa se očekuje da narednih dana Dunav bude potpuno zaleđen.

Direktor Direkcije za vode Srbije Aleksandar Prodanović izjavio je za RTS da za sada nema potrebe za upotrebom ledolomaca i da će, kada dođe do otapanja i pomeranja leda, biti preduzete sve mere kako ne bi došlo do poplava.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta potpuno je okovano ledom. Da bi se zaštitio riblji fond, ekipe ribočuvara razbijaju led na jezeru, kako bi u vodi bilo dovoljno kiseonika.

Osim Srebrnog jezera i Dunav je kod Velikog Gradišta okovan ledom. Na ulazu u Đerdapsku klisuru kod Golubačkog grada, led se gomila. Na pojedinim mestima rumunska i srpska obala spojene su ledenim pokrivačem.

"Železnice Srbije" saopštile su da će od danas do daljeg biti izmenjena organizacija lokalnog putničkog saobraćaja na pojedinim pravcima, saopštilo je to preduzeće.

Do izmena je došlo pošto su, u uslovima vremenskih neprilika, velikih snežnih padavina i izuzetno niskih temperatura, "Železnice Srbije" suočene sa problemom da održe ispravnost dizel motornih vozova za saobraćaj.

Od danas do daljeg neće voziti dizel-motorni vozovi na prugama Ruma–Šabac, Niš–Kuršumlija, Kikinda–Zrenjanin–Pančevo Glavna, Kikinda–Žombolja (Rumunija), Subotica–Kikinda, Subotica–Horgoš–Kanjiža, Subotica–Horgoš–Reske (Mađarska), kao i Subotica–Sombor–Novi Sad i Sombor–Vrbas.

U Užicu počinje evakuacija ugroženih iz zavejanih područja, pre svega trudnica, bolesnika, lica sa posebnim potrebama i onih kojima je neophodna tuđa pomoć i nega, a biće smešteni u bolnicu.

Gorska služba spasavanja se, preko svojih stanica i mobilnih timova, uključila u akciju skidanja ledenica u Beogradu, Boru i Zaječaru, a timovi te službe su u pripravnosti u gradovima širom Srbije.