Читај ми!

Jubilej radija "Novi Pazar"

Najstariji medij u Sandžaku, Radio "Novi Pazar" obeležio je 40 godina postojanja. Danas je ovaj radio deo Javnog preduzeća za informisanje u okviru koga je i Regionalna televizija.

Radio "Novi Pazar" obeležio je 40 godina od osnivanja. To je najstariji medij u Sandžaku.

Za Ramiza Etemovića Radio "Novi Pazar" bio je i ostao prva i velika novinarska ljubav. Bio je prvi urednik Radija i na tom mestu proveo skoro ceo svoj radni vek, a i danas se, kaže, rado seća tog vremena kada je pre tačno 40 godina počelo emitovanje programa.

"Radio program Radio Novog Pazara bio je čudo u to vreme. Nije bilo lokalnih televizija niti radija pa su ljudi slušali po ceo dan nas. Bilo je tu emisija i informativnog, obrazovnog i zabavnog karaktera. Naravno, uključivali smo se i u program Radio Beograda kako bi ljudi bili što bolje informisani. Iz ovog radija ponikli su svi kasnije dopisnici i štampanih i elektronskih medija, a svi oni su bili moji đaci", kaže Etemović.

Radio "Novi Pazar" tokom poslednjih desetak godina pretrpeo je značajne transformacije. Danas je deo Javnog preduzeća za informisanje u okviru koga je i Regionalna televizija.

Direktor Regionalne radio televizije "Novi Pazar" Denis Mavrić kaže da je Radio "Novi Pazar" posle kratke pauze ponovo počeo da radi i da su emisije, kao što su tradicionalni Dnevnik u 16 časova, Otvoreni studio i Jutarnji program obležile rad ovog radija.

"Što se tiče Regionalne televizije vidi se posredstvom satelita širom sveta i tu smo postigli veoma značajan napredak i u tehničkom i kadrovskom smislu. Organizujemo stalne obuke za naše novinare tako da se napredak oseća i u kvalitetu priloga i programa koji emitujemo", kaže Mavrić.

Nekada su talasi Radio Novog Pazara, osim Sandžaka stizali i do Leška, Leposavića, Kosovske Mitrovice, Prištine, Crne gore, Nove Varoši, Ivanjice, Pešterske visoravni, Golije i Rogozne.

Kvalitet i poverenje najvažniji

Munir Kahrović, urednik Radio Novog Pazara kaže da su danas radio lokalnog karaktera, ali da bez obzira na to što pokrivaju manje područije, trude se da nastave kontinuitet kvaliteta po kome ih prepoznaju i veruju im.

"Nekada smo učestvovali u programu Udruženih radio stanica Srbije i tačno se znalo kada mi radimo da će to biti nešto kvalitetno i slušano u celoj Srbiji. Dobijali smoi brojna priznanja, tako da Radio ima dobar temelj", kaže Kahrović.

Regionalna radio televizija postala je svojevrsna škola za mlade novinare i danas.

"Mladi su ovde mogli da uče i zahvaljujući tim iskustvima i znanjima stečenim u ovom mediju dobio sam dve najveće novinarske nagrade u Srbiji. To samo pokazuje da smo imali od koga da učimo i da se i naša informativna kuća može ponositi nama i osloniti na nas", kaže Zoran Maksimović, novinar.

Iako je izgubio bitku sa televizijom, ipak je uspeo da zadrži zavidan broj svojih poštovalaca, koji su uglavnom stariji sugrađani.

Rada Vučičević iz Novog Pazara seća se kako bi pred Dnevnik u 16 časova bila trema i kako bi svi žurili kući da čuju šta to ima novo u Novom Pazaru.

Kimeta Hasanović takođe iz Novog Pazara kaže da joj je žao što više nema emisije "Želje, pozdravi i čestitke", jer bi tako znali ko se udao, rodio ili postigao neki uspeh i dodaje kako se seća da je ispred radija bili dugački redovi za uplatu čestitki.

Radio "Novi Pazar" imao je odličnu saradnju sa Radio Beogradom, bio je u sistemu Udruženih radio stanica Srbije, a nekoloko godina bio je u sklopu Radio televizije Srbije. Bio je i ostao, kažu, multukulturalan, otvoren za sve što je doprinelo da ga četiri decenije vole i poštuju svi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се