Читај ми!

Sibirski dani u Srbiji

Ledeni talas do sada odneo 15 života. U najugroženije opštine nastavlja se dopremanje hrane. Radi se na uklanjanju leda sa reka. Vlada preporučila da škole ne rade sledeće nedelje, sutra konačna odluka.

17.15 - Pronađena 15. žrtva zime u selu Vlaški Dol u blizini Smederevske Palanke. 

15.15 - Vlada predložila da škole ne rade naredne nedelje, konačnu odluku sutra donosi ministar Žarko Obradović. Doneta odluka da se u naredna 24 sata isključi struja za dve hiljade ustanova i preduzeća koja nisu od vitalnog značaja.

14.52 - Srbija se na najbolji način suočila sa niskim temperaturama i snegom, rekao u opštini Mali Zvornik predsednik Boris Tadić, ali upozorio da bi, usled otapanja snega, moglo doći do klizišta i poplava.

14.47 - Muškarac star 64 godine pronađen smrznut u snegu u selu Trešnjevak kod Kragujevca. To je 14. žrtva zime u Srbiji.

14.46 - Vlada će izdvojiti dodatnih 150 miliona dinara za pomoć područjima najugroženijim snežnim padavinama i niskim temperaturama, rekao u Sjenici Rasim Ljajić.

11.00 - Vlada Srbije naložila EPS-u da u naredna 24 sata isključi struju za više od 200 ustanova i preduzeća čiji rad nije od vitalnog značaja.

9.20 - U Srbiji je do sada 13 osoba umrlo od smrzavanja. U Pančevu pronađena mrtva starija žena koja se, prema rečima lekara, smrzla.

U Srbiji su zabeležene najniže temperature tokom ove zime, a do sada je 15 osoba umrlo od smrzavanja. Najkritičnije je na Pešteru, gde je noćas izmereno minus 32 stepena Celzijusa. Sa jutrošnjih minus 29 Novi Sad je najhladniji grad u zemlji, u Smederevskoj Palaci je bilo minus 28, dok je u Zrenjaninu izmereno minus 27 stepeni.

Prema poslednjim merenjima od 14 časova najhladniji grad je Novi Sad sa -14 stepeni, a najtoplije je u Dimitrovgradu -7 stepeni.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je u Dnevniku RTS-a da je do sada iz ugroženih područja spaseno i evakuisano 190 osoba.

Spasavanja su svakodnevna i svakoga dana ih je sve više, a na teritoriji Brusa juče je spasena beba stara samo 20 dana, rekao je Marić.

On je najavio nastavak akcije pružanja pomoći ugroženim opštinama, podsetivši da je u 38 opština proglašena vanredna situacija.

Marić je istakao da je 88 teških mašina do juče stiglo na lice mesta, a od toga su 53 vojne, a da je angažovano i 1.300 vojnika.

Radi se i na otklanjanju leda sa reka, a hidroelektarna "Đerdap" za sada nije ugrožena.

Dopisnik RTS-a iz Kraljeva javlja da su pripadnici specijalne inženjerske jedinice iz Beograda obišli dve zone na Ibru koji je već danima okovan ledom. Jednu četiri kilometara nizvodno od Kraljeva i drugu kod Starog Jasena u centralnoj gradskoj zoni gde su kritični ledeni čepovi.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović kaže da su stručnjaci za vodotokove iz javnih preduzeća "Srbijavode" i "Zapadna Morava" sa inženjerima Vojske Srbije zaključili da led treba mehanički ukloniti.

Posao bi trebalo da počne sutra ujutro i to od ušća Ibra u Zapadnu Moravu, pa uzvodno.

"Tako ćemo bez radikalnog zahvata proširiti tok i omogućiti da se Ibar kreće svojim koritom", rekao je Simović. Dopisnik RTS-a javlja da su pogoni fabrike vode "Odmenje" potpuno zaledili. 

Pripadnici Vojske Srbije će, kako je RTS-u potvrđeno u Ministarstvu odbrane, samo delovati u krajnjem slučaju, ako sutrašnja akcija ne bude dala rešenje, i ako priobalje bude ugroženo.

Što se tiče Dunava uveliko se preduzimaju mere. Republička direkcija za vode i "Srbijavode" u kontaktu su i sa kolegama iz Mađarske i Rumunije. Sa rumunske strane jedan ledolomac je u pripravnosti, a na 'Đerdapu' radi jedan naš ledolomac.

Prema rečima Predraga Marića razmatra se i angažovanje domaćih ledolomaca koji su u privatnom vlasništvu.

Govoreći o eventualnim poplavama, Marić je rekao da će tu temu pokrenuti već u petak na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, kako bi se videlo šta je učinjeno na prevenciji i šta se još može učiniti.

Načelnik Sektora za vanredne situacije podvukao je da se poplave mogu očekivati samo ukoliko dođe do naglog skoka temperature.

Kada je reč o situaciji u ostalim delovima Srbije, u opštinama Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, danas je nastavljeno raščišćavanje lokalnih puteva, na nekim mestima zajedno sa Vojskom Srbije.

Angažovana i gorska služba spasavanja

Članovi Gorske službe spasavanja Srbije dopremili su lekove staračkim domaćinstvima u zaseoku Baćevci u rejonu Aleksandrovca i uključiće se u akciju skidanja ledenica u Beogradu.

Tim od tri spasioca, probijajući se kroz nanose visine i do metar i po, do zaseoka je stigao juče u popodnevnim satima, dopremajući lekove i drugi neophodni materijal poslat iz kriznog štaba Aleksandrovca, a pošiljku su preuzeli Emilija, Radmila i Dragi Baćević.

Sva domaćinstva u tom zaseoku su staračka, pa se nisu adekvatno pripremila za ovakvu zimu, a nedostaje im i hrana za stoku.

Nekima su se izvorišta zaledila, pa tope sneg, ne mogu da odu po lekove, krovovi im popuštaju pod težinom snega, a većina meštana je toliko stara da ne mogu da ga očiste.

Poslednji kontakt sa spoljnim svetom bio im je pre petnaestak dana kada je tuda prošao buldožer, a od tada je put više puta zavejavan.

Služba će tokom pokazne vežbe na Staroj planini za vikend odneće lekove i najneophodniji materijal najzabačenijim selima na tom području.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво