Читај ми!

Led zaustavio plovidbu

Vlada donela odluku o ograničenju isporuke struje ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje. Obustavljena plovidba Dunavom, Savom i Tisom zbog leda. Helikopter i izviđači Vojske Srbije dostavili hranu porodicama koje su danima zavejane na planinama oko Kraljeva.

22.42 - U cilju zaštite energetskog sistema, Vlada donela odluku o ograničenju isporuke struje određenim ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje.

20.38 - Predsednik Boris Tadić posetiće sutra opštine Mali Zvornik, Ljuboviju i Bajinu Baštu. 

19.36 - Devetogodišnju devojčicu iz okoline Prokuplja roditelji pet kilometara nosili na konju do spasilačke ekipe. Devojčica imala alergijski napad gušenja.

19.00 - Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana, kaže generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

18.38 - Ukoliko se potrošnja nastavi ovim tempom, imamo zalihe gasa za tri nedelje, rekao za RTV Dušan Bajatović. Srbija u svakom trenutku može da povuče 15 miliona kubnih metara gasa, navodi direktor "Srbijagasa".

16.17 - Hidroelektrana "Đerdap 1" radi u vanrednim uslovima, jer debljina leda na pojedinim delovima Dunava dostiže 15 cm, ali svih pet raspoloživih agregata te hidroelektrane proizvodi struju.

15.33 - Obustavljena plovidba Dunavom, Savom i Tisom.  

14.09 - Republički štab za vanredne situacije danas će narediti da se smanji javna rasveta i svetla u izlozima kako bi se štedela struja i sprečio kolaps energetskog sistema.

12.40 - Helikopter Vojske Srbije nadleće planine Čemerno i Rudno u okolini Kraljeva kako bi locirao porodice koje su zavejane od početka snežnog nevremena, javlja dopisnik RTS-a.

Na obroncima planine Čemerno na području Kraljeva danas su helikopterom Vojske Srbije iz sela Mlanča za deset najudaljenijih domaćinstava u okolnim selima dostavljeni paketi hrane.

Tih deset kuća od najbližih komšija razdvaja po nekoliko kilometara strmih, zavejanih puteva.

Hranu je dostavila i isporučila četvoročlana posada helikoptera 98. Vazduhoplovne brigade, 714. Helikopterske eskadrile sa sedištem u Lađevcima kod Kraljeva, koju je predvodio potpukovnik Predrag Nikolić.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je novinarima da su četiri paketa isporučena u selo Orlja Glava, tri u selo Grdan i po jedan u Bažale, Ponore i Česnicu.

U Srbiji je od posledica smrzavanja umrlo 12 ljudi. Uglavnom je reč o osobama koja žive u skromnim uslovima bez grejanja, a niske temperature doprinele su da dođe do tragičnog ishoda. Vanredna situacija proglašena je u 38 opština, a da je od sveta odsečeno oko 70.000 ljudi.

Obustavljena plovidba

Zbog veoma niskih temperatura i leda, danas je obustavljena plovidba na Dunavu, Savi i Tisi. Zabrana će trajati dok se ne poboljšaju meteorološki uslovi, što bi moglo da potraje najmanje desetak dana.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Srbije Pavle Galić rekao je da su plovila usidrena u zimovnike ili u okviru područja lučkih kapetanija.

Galić je preneo da su danas angažovana i dva ledolomca na Dunavu, pre svega zbog preventivnog delovanja na području hidroenergetskog sistemu "Đerdap" i najavio da bi jedan od njih trebalo u toku dana bude upućen i uzvodno do Golupca, a drugi u sektoru Beograda.

I led na Ibru kod Kraljeva sve je opasniji. Vodeni čepovi duboki su više od metra i prete da izliju vodu u naselja nizvodno od grada. Kako javlja dopisnik RTS-a, sutra će specijalizovane jedinice Vojske Srbije početi razbijanje ledenih čepova na Ibru.

"Vojska Srbije pokušava da na najbolji i najbezedniji način ukloni led na Ibru, rekao je za RTS načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću Milivoje Pajović.

Nove padavine, mraz i vetar prave nove probleme u planinskim selima. Smetovi su sve viši, mnogi putevi i dalje zavejani. Jutros je najhladnije u Somboru sa -21, zatim na Crnom Vrhu gde je -20 stepeni, a u Požegi i Sremskoj Mitrovici -19 stepeni.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se nastavlja dopremanje mehanizacije, hrane i ostalih namirnica u najugroženije opštine na jugu i jugoistoku Srbije.

"Prioritet nam je dopremanje hrane i pomoć najugroženijim i najzabačenijim domaćinstvima." rekao je Marić agenciji Beta, dodajući da je u Srbiji konačno proradila solidarnost, pošto se sektoru obraća sve više privatnih firmi, spremnih da pruže pomoć.

"Reditelj Emir Kusturica ustupio je Sektoru za vanredne situacije jedan helikopter na korišćenje. Stigle su i prve donacije u nafti za korišćenje mehanizacije", kazao je Marić.

Načelnik sektora za vanredne situacije naveo je da je tokom jučerašnjeg dana obavljeno 23 akcije spasavanja, a i danas je najkritičnija situacija u opštinama Sjenica, Nova Varoš, Crna Trava i Surdulica.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи