Читај ми!

U obračun sa snegom

Dodatnom mehanizacijom do zavejanih. Hiljade kilometara puta nije moguće pronaći. Borba s ledom na rekama. Pojava leda na Drini, Limu i Đerdapu može da ugrozi i rad hidroelektrana. Istorijski rekord u potrošnji struje. EPS traži mogućnost većeg uvoza.

18.53 - Predsednik Srbije Boris Tadić posetiće sutra opštine Crna Trava i Surdulica.

16.39 - Pedesettrogodišnji Ferenc Baršonj iz Svilojeva prva žrtva hladnoće u opštini Apatin, objavila je televizija Apatin.

16.34 - Javno preduzeće Beograd vode proglasilo vanrednu odbranu od zagušenja leda na  Savi i Kolubari. Na Dunavu mere redovne odbrane.

15.40 - U Prištini nema centralnog grejanja zbog problema u snabdevanju mazutom. U Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji (KEK) proglašena je vanredna situacija. Na celom Kosovu saobraćaj se odvija otežano.

15.32 - Zbog velikih snežnih nanosa ugroženi stanovnici osam sela na regionalnom putu prema Svrljigu, saopštile opštinske vlasti Bele Palanke.

15.06 - Direktor Direkcije za vode Srbije Aleksandar Prodanović izjavio je da će na većini vodotokova u Srbiji biti proglašena vanredna odbrana od zagušenja ledom.

11.45 - Juče istorijski rekord u potrošnji struje, EPS traži mogućnost većeg uvoza. Rusija smanjila isporuke gasa Srbiji za 20 odsto, ali snabdevenost nije ugrožena, kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

11.15 - Žena poginula u beogradskoj opštini Voždovac, pošto je na nju sa krova pala velika količina snega i leda.

Od početka snežnih padavina od smrzavanja je u Srbiji stradalo 10 osoba, a u beogradskom naselju Banjica danas je na licu mesta poginula žena kojoj se na glavu sa krova sručila velika količina snega i leda. Oko sto dodatnih vozila i mašina za raščišćavanje snega pokušaće da stigne do zavejanih sela koja su danima odsečena od sveta.

Dodatni bageri, buldožeri, čistači i grejderi najpre će stići do onih koji su najduže zavejani, u Sjenici, Ivanjici, Novoj Varoši. Sneg koji ponovo pada, a posebno vetar, međutim, prave nove probleme u planinskim selima. Smetovi su sve viši, a hiljade kilometara puta nije moguće pronaći.

"U dogovoru sa NIS-om i Direkcijom za robne rezerve, rešen je problem transporta nafte, koju će sve ugrožene opštine moći da preuzmu na lokalnim benziskim stanicama", rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Sneg različitog inteziteta i danas pada u celoj zemlji. Temperature su i dalje veoma niske, pa potrošnja struje neprestano raste. U EPS-u kažu da je juče oboren rekord svih vremena u potrošnji struje i apeluju na racionalnu potrošnju.

Proizvodnja i dosadašnji uvoz nisu dovoljni da pokriju sve potrebe Srbije u ovim hladnim danima, pa EPS u regionu traži nove količine iz uvoza.

U Sektoru za vanredne situacije kažu da spasioci imaju spisak ugroženih osoba i bez prestanka, probijajući se metar po metar, pokušavaju da stignu do njih da bi im pomogli, bilo da je reč o dostavljanju namirnica i lekova ili transporta u bolnicu na lečenje.

Lekari zaječarskog Zdravstvenog centra uspeli su sinoć da se probiju kroz smetove do sela Gornja Bela Reka i pomognu bolesnom detetu koje je imalo napad slepog creva. Lekarska ekipa je do sela uspela da se probije uz pomoć Vatrogasno-spasilačke brigade u Zaječaru i mehanizacije koja je ispred vozila Hitne pomoći čistila smetove.

Spasilačke i ekipe Doma zdravlja u Kuršumliji evakuisale su povređenu ženu i njenog slabo pokretnog sina iz sela Ivan Kula u kuršumlijskoj opštini. Akcija je trajala od 13.30 do sinoć u 23 časa, a povređena žena smeštena je u kuršumlijsku bolnicu. Spasilačke ekipe evakusale su još dva pacijenta u opštini Blace, koji su na dijalizi.

Trojica pripadnika Vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Ušću na Ibru uspeli su da kroz smetove stignu u zaselak Glavoče na obroncima planine Čemerno i odnesu neophodnu hranu starici koja živi sama.

Razbijanje ledenih čepova prioritet

Novi problem, kažu u Sektoru za vanredne situacije, jesu zaleđene reke, pa će prioritet biti razbijanje ledenih čepova. Pojava leda na Drini, Limu i Đerdapu može da ugrozi i rad hidroelektrana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da se napravio vodeni čep koji potencijalno može biti opasan za plavljenje samog centra Kraljeva.

"Najverovatnije će se ići na miniranje odnosno usitnjavanje leda. Problem sa Dunavom je možda i komplikovaniji, zato što se radi o 100 kilometara dugoj liniji leda. Angažovali smo se da se tri ledolomca u narednih nekoliko dana uključe u lomljenje leda i njegovo usitnjavanje", kaže Marić.

Sneg sa saobraćajnica prvog prioriteta je očišćen, pa se saobraćaj odvija, ali otežano.

Veoma niske temperature i nove snežne padavine zahtevaju od svih maksimalnu opreznost u saobraćaju, upotrebu zimske opreme, a naročito zimskih guma.

Vožnju je neophodno prilagoditi uslovima, na usponima je potrebno koristiti viši stepen prenosa, a kočenje motorom koristiti kada god je to moguće, poručuju iz AMSS-a.

I gradovi koji nisu zavejani muče svoju muku. Sneg očišćen sa ulica prebacuje se na trotoare, pa oni postaju teško prohodni.

Očišćeni automobili, obično znače zatrpana autobuska stajališta, pa se u nekim gradovima angažuju kamioni koji odnose sneg sa gradskih ulica.

Škole, po preporuci Ministarstva prosvete, ne rade. Zbog malog odziva, od sutra se u Beogradu ukida produženi boravak u osnovnim školama.