Novi sjaj starih predmeta

Troje mladih Šapčana došlo je na ideju da uz pomoć starog zanata predstave svoj talenat i kreativnost, a pri tome i zarade. Koristeći dekupaž, tehniku dekoracije starih predmeta različitim materijalima, postali su prepoznatljivi u svom gradu.

Dekupaž, dekoracija unikatnih predmeta uz pomoć različitih materijala, pre četiri veka bio je umetnost siromašnih koji su želeli da njihovi domovi liče na aristokratske. Mladim Šapčanima ukrašavanje starih predmeta donelo je zaradu.

Sve je počelo od stolice, stare gotovo pola veka, koju je Tamara Stepandić iz Šapca pronašla na tavanu, a zatim je dekorisanjem vratila u upotrebu. Uputstva za ovakav način aranžiranja pronašla je uz pomoć Interneta, a ideje su, kaže, same dolazile.

"Ovo je bio neki izazov da od starog napravim novo i da opet ima neku notu romantike, nekih prošlih vremena, a dekupaž je baš takav, u kombinaciji materijala i tehnika koje koristimo. Mislim da ljudi u ovo vreme vide izazov da svojim rukama naprave nešto", kaže Tamara.

O izazovu svedoči podatak da radionica već ima polaznike kursa koji uče da isecaju papir, crtaju i lakiraju pripremljene površine.

"Koristimo najčešće dekupaž papir koji se zove pirinčani papir i postoje varijacije kao što je salvetna tehnika, a najneobičniji detalj je komoda stara sedamdeset godina koju smo dekorisali", kaže Jelena Jevtić.

Dekupaž je pre četiri veka bio umetnost siromašnih koji su želeli da njihovi domovi liče na aristokratske. Obožavali su ga Matis i Pikaso, kao i ovo troje Šapčana koji su kreirali nove suvenire grada.

"Ja se bavim obradom fotografija, to je moje u sklopu njihovog rada. Ja mogu da nađem smisao, kao što su stare fotografije grada Šapca, a koje mogu postati suveniri", kaže Nenad Popović.

Dekupaž je zadovoljstvo i posao, dodaju mladi umetnici, svesni vrednosti unikatnih predmeta, mašte i vremena potrošenog na kreativan način.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. feb 2012, 02:41)
Nenad [neregistrovani]

Poštovanje,

Hvala vam puno na lepim rečima na našem sajtu imate sve informacije www.ndizajn.com

(ponedeljak, 20. feb 2012, 02:38)
Nenad [neregistrovani]

cao

Hvala :)

(četvrtak, 09. feb 2012, 13:21)
anonymous [neregistrovani]

originalno

Svaka cast, ovo je prelepo, samo nastavite

(četvrtak, 09. feb 2012, 09:33)
anonymous [neregistrovani]

Preeedivnoooo!

Ljubi vas baka. Ooodmah objavite broj telefona na ovom sajtu, moram doći u kontakt sa vama, jer sam veeeeliki obožavaoc starih predmeta. Molim, molim, molim vas.

(utorak, 07. feb 2012, 22:18)
Marija [neregistrovani]

Samo napred!!!

Vasa radionica i kreacije su i mene licno inspirisale, da trenutke slobodnog vremena utrosim u kreativnom radu u kojem sada uzivam!Hvala na podsticaju!