Читај ми!

Rešen problem medicinskog otpada?

U Šabačkoj bolnici proizvede se tona medicinskog otpada godišnje, a mogućnosti za spaljivanje nema, zbog čega troškovi prevoza poskupljuju proceduru. Gradska uprava odlučila je da se ostaci sahranjuju u posebnim "ćelijama" na Gradskom groblju.

U operacionim salama i laboratoriji Šabačke bolnice, tokom hirurških zahvata i uzimanja uzoraka tkiva, godišnje nastane više od tone medicinskog otpada koji će od sada biti sahranjivani na Gradskom groblju.

Medicinski otpad se do sada najpre sakupljao u skladištima, a potom odvozio na uništavanje u Novi Sad, jer u Šapcu, mogućnosti za spaljivanje nema, zbog čega troškovi prevoza poskupljuju proceduru.

Samo za prevoz, bolnica izdvaja 100.000 dinara mesečno, što je na godišnjem nivou vrednost jednog ultrazvučnog aparata, zbog čega je lokalna samouprava, odredila lokaciju na Donjošorskom groblju.

Direktor JKP "Stari grad" u Šapcu Zoran Marković kaže da se nada da će do kraja februara biti završeni radovi na izgradnji grobnice u kojoj će sahranjivati pananatomski otpad i na taj način pomoći bolnici da smanji troškove.

"U uslovima kada je bolnička spalionica, po nalogu ekološke inspekcije, zatvorena, sahranjivanje otpada u posebno zidanim ćelijama u zemlji je logično i zakonito rešenje", kažu stručnjaci Zavoda za javno zdravlje.

"Najbolji način je spaljivanje u insineratorima, odgovarajućim, ekološki prihvatljivim, kojih u Srbiji nema, tako da je jedino drugo legalno rešenje sahranjivanje na posebno izdvojenim parcelama na gradskim grobljima", kaže Igor Dragičević, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

U bolnici u Šapcu smatraju da je problem rešen, dok u komunalnom preduzeću navode da su na gradskom groblju kapaciteti sve manji i da će medicinski otpad moći da sahranjuju samo u naredne dve godine.

Prema nezvaničnim procenama, zdravstvene ustanove u Srbiji godišnje stvore oko 48.000 tona medicinskog otpada. Desetina od toga, smatra se infektivnim, za čiji je transport i uništavanje neophodan poseban tretman.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи