Читај ми!

Poslednji kovač

Stanimir Nikolić, poznatiji kao deda Cane, jedini je kovač u desetak sela na području Nadibra kod Kraljeva. Zbog ljubavi prema zanatu kojim je odgajio porodicu i želje da se nađe na pomoći seljacima u kovačnici je, kaže, od jutra do mraka.

Iako je nedavno proslavio 83. rođendan Stanimir Nikolić, bivši kovač kraljevačke Fabrike vagona i nakon zaslužene penzije ostao je veran svom zanatu.

Popularni deda Cane istim žarom i ljubavlju kao u mladosti kuje sve alatke potrebne seljaku u svakodnevnom poslu.

Stari majstor kaže da se kovačkim poslom bavi punih 65 godina. Rado se, kaže seća svojih početaka. Zanat je učio prvo kod Miroslava Sretenovića iz Vrdila, četiri godine, a zatim godinu dana kod Radomira Bukumire iz Konareva-vrsnih majstora. Posle toga kovačko umeće usavršavao je u Fabrici vagona i Gibnjari, čuvenim kraljevačkim preduzećima.

Do pre par decenija samo u Vrdilima, Stanimirovom rodnom selu i susednim Roćevićima i Pekčanici bilo je sedam kovača, danas je Cane jedini majstor u celom Nadibru.

Sa setom priča da kovača više nema, a samo u njegovom selu imalo bi posla za trojicu i to da, kako kaže, rade od jutra do mraka. Mladi neće da uče njegov zanat, čak ni njegovi unuci iako bi uz njega mogli da postanu vrsni majstori. Naučio bi ih, kaže, svim tajnama od kovanja do kaljenja.

Zoran Majstorović, Stanimirov komšija za vrdilskog kovača ima samo reči hvale i kao majstora i kao čoveka. Ponešto je, kaže od njega i naučio što mu je od velike koristi.

I Milan Premović iz sela Žiča kod Kraljeva kaže da, od kako je upoznao Stanimira Nikolića, kod drugih majstora ne ide. Nije mu, kaže, teško da pređe dvadesetak kilometara, jer se isplati.

Krepki kovač iz ovog plodnog kraljevačkog sela kaže da će svom poslu biti veran dok mu čekić i mehovi ne otežaju i vatra oku ne zasmeta, da zanat ne zamre, bar za vreme njegovog života.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи