Читај ми!

Nova postavka posle 40 godina

Arheološka postavka u leskovačkom Narodnom muzeju nije menjana niti inovirana četrdeset godina. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, uz savremeni pristup od proleća posetiocima će biti dostupni rezultati najnovijih istraživanja sa nekoliko lokaliteta, pre svega Caričinog grada i Hisara.

Posle četrdeset godina u Narodnom muzeju u Leskovcu posetioci će moći da na savremeniji način uživaju u novim otkrićima sa poznatih lokaliteta.

Posuda za livenje metala, urne, zdele potiču iz 6. veka vizantijskog perioda lokaliteta Hisar. Iz istog razdoblja su i fragmenti živopisa sa Caričinog grada, kao i lampe. To je samo deo bogatog arheološkog nasleđa ovog kraja koji se pod budnim okom stručnjaka priprema za prvo predstavljanje javnosti.

Smilja Jović, arheolog kaže da u Muzeju jedva čekaju da brojne predmete, koji su rezultat novijih istraživanja, pre svega sa ova dva lokaliteta, postanu deo nove postavke.

Postavkom će biti predstavljena istorija Leskovca od neolita, preko Turovićeve ogle od čistog gvožđa iz najranije 9. veka pre nove ere pa sve do perioda oslobađanja od Turaka. Nova arheološka postavka biće po svim standardima savremenih muzeja uz obaveznu vizuelnu prezentaciju. Cilj je, kako kažu, biti pristupačan i zanimljiv posetiocima.

"Biće nekoliko video-bimova i tač-skrinova preko kojih će sve biti dostupnije, a istovremeno i predstavljeno sve ono što ne može biti postavljeno i na prvi pogled vidljivo", kaže Veroljub Trajković, muzejski savetnik autorskog tima postavke.

Ono što se u nekim drugim uslovima radi najmanje tri godine, ovde će biti završeno za tri meseca. Vremena za čekanje nema, kažu, jer arheološka postavka nije promenjena četrdeset godina, a brojni stručnjaci leskovačkog Narodnog muzeja su neumorno radili, istraživali i otkrivali.

Direktor Narodnog muzeja Srđan Stojković kaže da su kandidovali projekat kod Ministarstva kulture i za ovu namenu dobili pet miliona dinara.

Snežana Stojanović Plavšić, državna sekretarka Ministarstva kulture kaže da je obaveštena da će biti potrebno još oko 3,5 miliona dinara i da će Ministarstvo, uprkos smanjenim sredstvima u budžetu, učiniti sve da ovaj projekat isprati.

I pored obimnog posla muzej za posetioce nije zatvoren. Tu su druge postavke, pre svega jedna s kraja 19. veka, koja strpljivo čeka da i ona, možda, već do kraja godine dobije svoje novo ruho.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи