Jorgani za sve generacije

Jorgandžijske radnje su odavno postale prošlost. Zanat je potpuno iščezao, a tek poneka žena se odvaži da šije jorgane onako kako se to radilo pre dvadeset i više godina. Šivenje jorgana za Vericu Urošević predstavlja pravo zadovoljstvo.

Verica Urošević iz Buđanovaca, jedna je od retkih žena koje se bave šivenjem jorgana. Vremena za ovaj zanat, kako kaže, ima samo u zimskom periodu, jer tada nema poljoprivrednih radova.

Zanat je naučila od svoje babe, koja je jorganima opremila mnoge devojke za udaju. Vremenom jorgane od vune i perja zamenili su moderniji i tako da su jorgandžije ostale bez posla, međutim, kaže Verica, poslednjih nekoliko godina interesovanje za ručno šivene jorgane od vune je sve veće.

"Pošto godinama nisam imala kome da šijem jorgane skoro i da sam zaboravila kako se to radi. Na sreću interesovanje je postalo nešto veće ove godine, pa sada imam posla", kaže Verica.

Jorgani od svile u raznim bojama, najčešće plavim ako su za muškarca ili nijansama crvene  namenjene ženama videćemo u mnogim seoskim kućama. Pre dvadeset i više godina svaka devojka je u miraz morala da ponese jastuke od perja i ručno šivene jogane. Miraz se spremao još od rođenja, jer se po njemu i poštovala devojka koja je za udaju. Po onome što odnese u muževljevu kuću znalo se i koliko je bogata.

"Svaka devojka je morala da ima miraz koji su činili jorgani, jastuci, peškiri. Ako toga nije imala smatralo se da je devojka sirota. To i nije bilo slučajno, jer nije lako sašiti jedan jorgan. Puno vremena i strpljenja je potrebno da bi se napravile razne mustre i jogan skinuo sa rama", kaže Anica Gudeljević iz Nikinaca.

Verica dodaje da nije lako sašiti lep jorgan, jer se mora udesiti mustra da bi jorgan bio lep i zadovoljio mušteriju.

Šiveni jorgani ne mogu se meriti sa onima koje je donelo nove vreme ni po ceni, ni po kvalitetu, jer se za nepunih 5.000 dinara može dobiti jorgan od čiste vune koji će služiti mnogim generacijama.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. jan 2012, 00:32) - anonymous [neregistrovani]

Svileni jorgani

Svaka cast za rucno izradjene jorgane, lepi su i dobro greju jer su od vune, ali odrzavanje, je tesko, a i nikako mi nije jasno zasto moraju biti bas od svile pa da beze sa kreveta. Ovi bar novi jorgani od lija su laki, ne beze, a i mozes ih prati u masini za pranje vesa svake nedelje, pa nije ni cudo sto oni stari lepi jorgani postaju proslost.

(petak, 30. dec 2011, 21:49) - Ljupka [neregistrovani]

komsija jorgandzija u Venizelisovoj

Svaka cast, mi na Dorcolu imamo komsiju koji je mlad i vredan jorgandzija. Radi svaki dan u svojoj radnji u Venizelisovoj ulici!