Читај ми!

Škola u kojoj je vreme stalo

Đaci Osnovne škole "Slavko Zlatanović" u selu Miroševcu kod Leskovca, od osnivanja škole 1955. godine koriste poljski ve-ce. Ministarstvo prosvete je izdvojilo sredstva za izgradnju savremenog sanitarnog čvora koji bi trebao da bude završen za mesec dana.

Od kako je izgrađena davne 1955. godine u Osnovnoj školi u selu Miroševcu kod Leskovca gotovo da se ništa nije promenilo. Isti je i poljski ve-ce koji 210 đaka i danas koristi. Posle više od pola veka uslovi će se konačno promeniti.

"Ne možemo ni da operemo ruke, često nema ni tople vode, pa se nekako snalazimo", kaže učenik OŠ "Slavko Zlatanović" u Miroševcu, Aleksandar Stoiljković. Miljan Stojanović, učenik osmog razreda dodaje da mu je žao što je celo školovanje koristio ovakav ve-ce.

Sudbinu đaka deli i nastavno osoblje. Slavica Pejić, profesor fizičke kulture kaže da je velika sreća što do sada nije bilo nikakvih zaraza.

Posle više od pola veka uslovi će se konačno promeniti. Za samo desetak dana već se naslućuju toaleti, tuš kabina, moderan sanitarni cvor na sedamdeset i pet metara kvadratnih i što je najvažnije, kako kažu, biće u sklopu škole.

Učenica Andrijana Stanković kaže da je srećna što će konačno imati u školi i toplu vodu i toalet, uz dobre higijenske uslove.

Ako sve bude teklo po planu novi sanitarni čvor biće u upotrebi već početkom drugog polugodišta. Svetislav Stojiljković, izvođac radova kaže da imaju kratak rok, ali da će se raditi i vikendom, sve dok temperature dozvole.

Višedecenijski problem škole, kažu biće rešen preko noći. Ministarstvo prosvete je na kraju ove godine uspelo da izdvoji dva miliona i dvesta hiljada dinara, a još milion i po obezbedio je grad.

Direktor Osnovne škole u Miroševcu Milorad Ristić kaže da je i ranije postojala inicijativa za izgradnju, da je sva dokumentacija mnogo ranije pripremljena, ali da nikad nije bilo sredstava.

Oko 900 škola u Srbiji nema adekvatan sanitarni čvor, slično je i na području Školske uprave Leskovac.

Tomislav Simonović, načelnik Skupštine Uprave Leskovac kaže da je veliki problem što nijedno istureno odeljenje na području grada nema rešeno pitanje sanitarnog čvora.

Izgradnjom ovog sanitarnog čvora ne rešavaju se svi problemi u školi u Miroševcu. Ostaju iste nedaće u još sedam isturenih odeljenja. Već dvadeset godina u fioci stoji projekat za rekonstrukciju krova škole, a učenici nemaju ni fiskulturne sale.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи