Читај ми!

Priznanja za humanost

U znaku obeležavanja 65 godina od osnivanja Saveza slepih Srbije, u Kragujevcu su uručena priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama koji su tokom ove godine pomogle toj organizaciji.

Savez slepih Srbije ove godine obeležio je 65 godina od osnivanja. Priznanja i nagrade pojedincima i institucijama koji su u 2011. godini najviše pomogli toj organizaciji dodeljene su u Kragujevcu.

Ovo je najstarija organizacija tog tipa u Srbiji, koja okuplja oko 12.000 slepih i slabovidih. U ovoj godini ostvareni su značajni rezultati u realiziciji projekata kojima se osobama sa ovom vrstom invaliditeta omogućava kvalitetniji život i uključivanje u redovne društvene tokove.

Savez slepih Srbije je osnovan 14. jula 1946. godine. Nastao je kao rezultat  težnje slepih da rade organizovano na ostvarivanju svojih specifičnih potreba i interesa. Reč je o reprezentativnoj organizacija  kako po broju članova, tako i po aktivnostima koje obavlja u cilju zadovoljenja potreba i interesa svojih članova.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić kaže da su u Srbiji prava slepih i slabovidih lica definisana zakonom, po ugledu na zakonodavstva evropskih zemalja, ali da je ostalo još da se usvojeni propisi kvalitetnije primenjuju u praksi.

"Grad Kragujevac je najdalje otišao u primeni tih propisa, poštujući, između ostalog, i zakonsku obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom i druge", istakao je predsednik Saveza slepih Srbije.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je podsetio da je lokalna samouprava u protekloj godini izdvojila značajna sredstva za finasiranje organizacija ovog tipa.

"Iz budžeta su tokom 2011. godine finasirane broje aktivnosti ovih organizacija, a u narednoj godini naši sugrađani mogu očekivati i dodatna sredstva s obzirom na činjenicu da Kragujevac u 2012. godinu ulazi sa budžetom koji je veći za 15 procenata", kaže Stevanović.

Na svečanosti kojom je obeležen završetak uspešne godine za Savez slepih Srbije i Savez slepih Kragujevca, uručen je laptop sa govornim softverom, kao poklon grada Kragujevca, članu Saveza slepih, Kragujevčanki Jasmini Tomić, koja je pre dvadeset godina, ostala bez vida, posle eksplozije bombe u Politiheničkoj školi u Kragujevcu.

Savez slepih Kragujevca, ove godine je bio domaćin centralne manifestacije kojom je obeležen 15. Oktobar, Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво