Читај ми!

Humanost Kraljevčana na delu

Sve više je građana Srbije koji razmišljaju o zaveštanju organa. U Kraljevu je potpisano 400 donorskih kartica za oko dve i po godine, a samo u jednom danu sedamdeset Kraljevčana se odlučilo da zavešta organe.

Za samo jedan dan preko sedamdeset građana Kraljeva je zaveštalo svoje organe čime su potvrdili svoju humanost, ali i doprineli akciji "Produži život".

Cilj organizatora akcije bio je da objasne sugrađanima značaj doniranja, a najbolji primer su oni koji su već dobili donorske kartice. Razvijanju svesti o značaju doniranja doprinose i mediji koji prenose iskustva onih koji su već dobili donorske kartice.

Jovica Zdravković kaže da su pored njega i supruge i dvoje dece nosioci donorskih kartica:"Mi smo i dobrovoljni davaoci krvi i smatram da bi svaki razuman čovek trebalo da se učlani i da podrži ovu akciju".

"Mnogima ćemo da produžimo život, a i u slučaju smrti drugima ćemo biti od koristi", kaže Natalija Simović koja već dve godine ima donorsku kartu.

Koliko je bitna informisanost, ali i svest o značaju doniranja govori slučaj porodice Barlovac.

"Za sada je samo supruga potpisala zaveštanje organa, ali to ne znači da neću uskoro i ja. Apelujem na sve ljude da podrže ovu akciju i potpišu donorske kartice", kaže Miloje Barlovac.

Pre dve i po godine, Vlada Nović prvi je Kraljevčanin koji je dobio donorsku karticu. Danas je najaktivniji kada je potrebno objasniti značaj doniranja.

"Ja sam prvi potpisao, a za mnom i celo odeljenje pulmologije Zdravstvenog centra "Studenica". Mislim da je potrebno više raditi na razvijanju svesti građana kako bi shvatili značaj doniranja", kaže Vlada Nović, medicinski tehničar.

On dodaje da svi Kraljevčani koji žele da potpišu donorske kartice, mogu da dođu na odeljenje pulmologije i detaljno se informišu.

Do sada je u Kraljevu potpisano 400 donorskih kartica, a podatak da je za tri sata u jednom danu  potpisano sedamdeset kartica, potvrda je da akciju "Produži  život", podržava sve veći broj ljudi koji shvataju značaj doniranja organa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво