Čija je kuća?

Stara oronula kuća u Leskovcu već nekoliko godina predmet je sudskog spora. Predrag Mladenović koji dvadeset godina radi u Švajcarskoj nije mogao da pretpostavi da će kuća koju je sagradio otac biti prodata bez njegovog znanja.

Zbog nerešenih porodičnih odnosa porodična kuća Mladenovića u Leskovcu godinama je predmet sudskog spora. Iako je Predrag Mladenović uspeo da kuću upiše u katastar na svoje ime i time dokazao da je njegova sestra nezakonito prodala kuću, sudski izvršitelji su ga početkom ovog meseca izbacili iz kuće.

Mladenovići su zbog toga podneli tužbu protiv sudskih izvršitelja. Predragova sestra je još 2006. godine na osnovu ugovora o izdržavanju prodala kuću i od tada sa majkom ne živi u Leskovcu. Otac je nedavno umro u svojoj kući, a Predrag zajedno sa svojom bivšom ženom dokazuje da je kuća prodata nezakonito.

Posle mnogo muka velikog broja sudskih odluka Predrag u katastru upisuje kuću na svoje ime, ali mu ni to, kako kaže, ne pomaže. Početkom decembra sudski izvršitelji ga uz pomoć policije iseljavaju, a on dva dana, zbog ometanja postupka provodi u zatvoru.

"Ja stvarno ne mogu da shvatim šta mi se dešava. Kuću sam upisao u katastar plaćam za to i porez, a sud me isteruje iz kuće bez ikakvog pravnog pokrića kao da sam kriminalac", kaže Predrag Mladenović.

Ogorčena je i Predragova bivša supruga Divna koja kako kaže u dvorištu zajedno sa ćerkama svakodnevno doživljava niz neprijatnosti.

"Ja sam ovde provela 40 godina. Ulagala sam u kuću. To je dokazano i na sudu, a sada svakodnevno doživljavam neprijatnosti", kaže Divna.

Osnovni sud u Leskovcu izdao je pismeno saopštenje u kome se opisuje izvršni postupak iseljenja na osnovu pravnosnažnog sudkog rešenja iz 2006. godine, iako je Apelacioni sud u Nišu poništio ugovor o kupoprodaji.

Istovremeno u Osnovnom sudu je u toku i parnični postupak o zaostavštini koji nikako da se okonča. Dok čeka pravdu, Predrag, kada dođe iz Švajcarske, živi u garaži. Zdravlje je, kako kaže, izgubio, ali će se za kuću boriti dok je živ.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 28. dec 2011, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

sve činjenice u obzir

Ugovor o doživotnom izdržavanju jeste rušljiv ugovor,ali da li je u ovom slučaju neko tražio da se Sudskom Odlukom utvrdi ta rušljivost? To što je Ap.Sud utvrdio ništavost ugovora o prodaji kuće samo konstatuje da je transakcija koju je obavila sestra nevažeća,ali ako ugovor o doživotnom izdržavanju zaista postoji i na snazi je, odnosno ako ga ni jedan nadležni Sud nije poništio, sestra je i dalje jedini vlasnik kuće, obzirom da ugovor o doživotnom izdržavanja izopštava iz zaostavštine ono što je njegov predmet, te se ne primenjuju pravila o zakonskom nasledjivanju i naslednim redovima.Zbog tog svog svojstva on se čak tretira kao teret za nepokretnost, i po pravilu bi trebao da se upisuje u teretni(G)list nepokretnosti gde se izmedju ostalog upisuje i hipoteka, sluzbenosti...

(sreda, 28. dec 2011, 08:11) - stakis [neregistrovani]

Korupcija

Ugovori o doživotnom izdržavanju su teretni ugovori gde davalac izdržavanja nasledjuje imovinu nakon smrti primaoca izdržavanja. Isti ugovor je rušljiv.
Što se tiče nasledstva prvi nasledni red ( supružnik, deca ) nasledjuje imovinu na ravne delove.Kako je Apelacioni sud poništio kupoprodajni ugovor imovina treba da se podeli na ravne časti izmedju naslednika. Sramota za sudstvo koje predstavlja državu da se ovako ponese prema čoveku na čijoj je strani pravda.

(utorak, 27. dec 2011, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

sve činjenice u obzir

A ugovor o doživotnom izdržavanju koji se pominje (koji je sestra sklopila sa majkom)?!?!

(ponedeljak, 26. dec 2011, 23:36) - Bane [neregistrovani]

Sta da se kaze?

Nasa posla

(ponedeljak, 26. dec 2011, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

i

kuca je onoga ko zivi u njoj.

(ponedeljak, 26. dec 2011, 20:51) - Ljupka [neregistrovani]

nesloga

Majka nasledjuje svoju polovinu, a druga polovina se deli na 2. Znaci za majku 3/4 a deci 1/4. Onaj ko je kupio kucu, nije kupio 1/4 kuce te gospodin ima prava da se bori. Ako jos ima novce da "kupi" kucu resio je problem.