Читај ми!

Šezdeset godina muzeja u Kruševcu

Kruševački Narodni muzej, u čijem se sastavu nalaze i Umetnička Galerija, Ateljei, Kuća Simića, Menzulana i memorijalni kompleks "Slobodište" obeležava šezdeset godina postojanja.

Obeležavanjem šezdeset godina postojanja Narodnog muzeja u Kruševcu, zaposleni u ovoj instituciji istakli su da će narednu deceniju započeti u rekonstruisanoj zgradi muzeja sa zadatkom izrade stalne postavke za treći milenijum.

Iako su vrata muzeja od letos zatvorena za posetioce, u njemu se nikada više nije radilo. Posle velike selidbe zbirke sa oko 23.000 predmeta, kustose su zamenili radnici koji su započeli zahtevnu rekonstrukciju jedne od najlepših građevina iz 19. veka u Lazarevom gradu.

U adaptaciju koja je sada u završnoj fazi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Grad Kruševac uložili su 120 miliona dinara. Po završetku radova svi eksponati biće vraćeni u muzej, izloženi u većem broju i bolje čuvani, jer će se adaptacijom zgrade dobito novih 600 kvadrata prostora.

Vraćanju eksponata prethodiće ozbiljan proces izrade nove postavke koja će biti u skladu sa savremenim tendencijama u svetu.

"Jedan deo toga je bio vezan i za naš projekat "Ka novom muzeju" koji smo realizovali u saradnji sa Centrom za muzeologiju Filozofskog fakulteta. U okviru projekta izašla je i knjiga profesora doktora Tomislava Šole "O totalnom muzeju" koja na neki vizionarski način pruža sliku muzeja u trećem milenijumu", kaže direktor Narodnog Muzeja u Kruševcu Ljubiša Vasiljević.

Do tada su iz bogate etnološke zbirke u Kući Simića izložene gusle. Njih je, kažu, bilo najlakše otpakovati iz uskladištenog muzejskog blaga.

Zorica Simić, kustos Narodnog Muzeja kaže da je za pohvalu što sve više ljudi poklanja muzeju eksponate, dok su ranije dolazili da ih prodaju.

"Teško je vreme, kriza je, ali mi zaista dobijamo interesantne poklone", kaže Simićeva.

"Od Gimnazije do Muzeja" naziv je izložbe fotografija koja je prethodila svečanoj akademiji. Program je bio posvećen istorijatu, ali okrenut budućnosti.

Muzej je, kako kažu, mesto za susret predaka sa novim generacijama, ali će on biti efektniji ukoliko govori jezikom moderne tehnologije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи