Читај ми!

Pomoć nezaposlenim porodiljama

Svaka nezaposlena porodilja u opštini Ruma će u narednoj godini tokom dvanaest meseci od porođaja dobijati novačnu naknadu od po 10.000 dinara, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine opštine Ruma.

Usvajanjem budžeta za narednu godinu, opština Ruma odlučila je da proširi socijalna davanja,  i za svaku nezaposlenu porodilju izdvoji 10.000 dinara mesečno tokom 12 meseci.

Marina Jolčić iz Hrtkovaca ima 27 godina i u maju treba da rodi drugo dete. Nije zaposlena, a kako kaže, troškovi za bebu su veliki, pa je svaka pomoć dobro došla.

U porodilištu u Domu zdravlja Ruma 2010. godine rođena je 121 beba, dok je ove godine u ovim prostorijama na svet došlo 70 beba. Pojedine majke se šalju na porođaj i u sremskomitrovačku bolnicu, a rumsko porodilište je prazno već sedam dana, kada je poslednja majka napustila Dom zdravlja sa svojom bebom.

Podaci sa popisa u oktobru ove godine govore da je u opština Ruma 3.000 do 4.000 stanovnika manje, a, kako kažu, ekonomska situacija jedan je od najvećih razloga odlaganje materinstva.

Dr Smilja Lončar, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Ruma, kaže da je roditeljstvo odgovoran zadatak o kom ne treba računa da vode samo mladi, nego i celo društvo.

Predsednik Skupštine opštine Ruma Milena Polimac je istakla da našem društvu nedostaju deca, ali i podrška mladim bračnim parovima i majkama, jer, kako kaže, ništa nema smisla ako nema podmlatka.

Novčani iznos od 10.000 dinara mesečno nije dovoljan, posebno kada se zna da je potrebno izdvojiti skoro 30.000 dinara mesečno za bebu, ipak, pored četiri miliona dinara, koje rumski budžet izdvaja za prvo dete, ovo bi trebalo da bude podsticaj da se mladi parovi odluče za potomstvo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи