Читај ми!

Talenata ima, novca nema

Regionalni centar za talente u Čačku zapažene rezultate ostvaruje zahvaljujući entuzijazmu predavača i učenika. Prošle godine osvojili su osam specijalnih nagrada i jedan su od najboljih centara za talente u Srbiji.

Regionalni centar za talente u Čačku postoji jedanaest godina. Jedan od polaznika bio je i Maksim Stokić, sada učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, koji je nedavno međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici osvojio bronzanu medalju.

U Centru je trenutno više od 200 talentovanih učenika 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolaca, koji su prošli testiranje.

"Nije test jedini uslov da bi se učenik uključio u rad Centra za talente. Potrebno je da ima odličan uspeh u školi, da je zainteresovan za sticanje širih znanja i da postoji preporuka predmetnog nastavnika", objašnjava direktor Centra dr Aleksa Maričić.

Sa talentovanim učenicima, u sedam naučnih disciplina - matematici, fizici, hemiji, biologiji, ekologiji, informatici i geografiji - rade nastavnici iz srednjih škola, a mentori su profesori Agronomskog i Tehničkog fakulteta u Čačku.

Do sada je u laboratorijama ovih obrazovnih institucija urađeno oko 200 istraživačkih projekata.

Na republičkim takmičenjima, talentovani đaci iz Čačka uvek su visoko plasirani. Prošle godine osvojili su osam specijalnih nagrada.

Direktor čačanskog Centra za talente dr Maričić naglašava značaj ovakvih institucija kao rasadnika naučnih radnika koji, i po odlsku na dalje školovanje, održavaju kontakte s Centrom, razmenjuju iskustva i uspešno rade na međunarodnim projektima.

Regionalni centar u Čačku talenata ima, ali ne i dovoljno novca. Godišnje od lokalne sampouprave dobija milion dinara, a od Ministarstva prosvete 400.000 dinara.

Da nije velikog entuzijazma profesora i učenika, ne bi bilo ni rezultata koji čačanski Centar za talente svrstava među najbolje u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво