Читај ми!

Roditelji nezadovoljni novom mrežom škola

Predlog Akta nove mreže škola u Kikindi predviđa da se, od naredne godine, prvaci koji nastavu slušaju na mađarskom jeziku mogu upisati samo u školu "Feješ Klara", dok bi se u drugoj dvojezičnoj školi nastava na mađarskom postepeno ukidala.

Nastava na mađarskom jeziku u Kikindi održava se u školama "Feješ Klara"  i  "Sveti Sava". Prva važi za tradicionalno mađarsku, i u njoj na ovom jeziku uči 56 đaka, dok je druga najbolje opremljena i ima  85 đaka pripadnika mađarske manjine.

Budući da se, poslednjih nekoliko godina, u mađarska odeljenja škole Osnovne škole "Sveti Sava" upisuje manje od desetoro prvaka, predlog akta nove mreže škola predviđa da se, od naredne školske godine, prvaci koji nastavu slušaju na mađarskom jeziku mogu upisati samo u OŠ "Feješ Klara".

U OŠ "Sveti Sava" nastava na mađarskom jeziku postepeno bi se ukidala. Racionalizacija je bila neophodna, ističu nadležni, a Mađarski nacionalni savet odobrio je tu novinu.

Roditelji, međutim, nisu zadovoljni tom odlukom, jer ih, kako kažu, niko nije pitao šta o tome misle: "Ako treba, upisaću ga u srpski razred, ali će svakako ići u školu 'Sveti Sava'."

Direktori škola kažu da je novo rešenje ipak bolje od prvobitne ideje da se nastava na mađarskom održava u kombinovanim odeljenjima. Nov predlog odnosi se samo na buduće prvake, dok će sadašnji đaci obrazovanje završiti u onim školama u kojima su ga i započeli.

"Na osnovu svih naših detaljnih razmatranja", kaže Radovan Stepanov, direktor OŠ "Feješ Klara", "čini se da je akt urađen korektno."

Učiteljica u OŠ "Sveti Sava" Eržebet Savanović pita da li je to prava racionalizacija, "ako znamo da sve škole opstaju, jedino će se u našoj školi ukinuti nastava a mađarskom jeziku". 

Lokalne samouprave su obavezne da daju predlog nove mreže škola

Nijedno rešenje ne može zadovoljiti sve strane, ističe Vitomir Radak, direktor OŠ "Sveti Sava": "Ovo je pokušaj da se nađe rešenje koje će, pre svega, biti dobro za decu."

Izrada predloga Akta o novoj mreži škola obaveza je  lokalnih samouprava.

"Nadam se da će postojati razumevanje", kaže Gordana Bulatović, pomoćnica predsednika opštine Kikinda. "Ostavili smo mogućnost, da se - ukoliko se prijavi veći broj prvaka - ponovo može organizovati nastava na mađarskom jeziku i u školi 'Sveti Sava'."

U sredinama u kojima postoje dvojezične škole, predlog Akta treba da dobije i saglasnost Saveta nacionalnih manjina.

U Mađarskom nacionalnom savetu smatraju da bi nezadovoljnih bilo i da je doneta drugačija odluka, te kažu da je bolje da pomognu manjoj školi gde postoji perspektiva razvoja. Zbog toga je i odlučeno da "Feješ Klara" dobije status škole od posebnog značaja za ovu nacionalnu manjinu.

Pobunjeni roditelji su nezadovoljni takvim objašnjenjem i, kako kažu, i dalje će se boriti za svoja prava.

Konačnu reč u vezi sa predlogom nove mreže škola treba da daju resorni pokrajinski sekretarijat i ministarstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи