Читај ми!

Časovi skraćeni zbog slave

U 14 od 15 šabačkih osnovnih i srednjih škola časovi su zbog slave skraćeni na 30 minuta. Ne zna se tačan broj profesora i učenika koji danas nisu u školi, ali nema odeljenja u kojima su sve klupe pune.

U Školi za umetničke zanate, od 14 đaka u jednom smeru, danas je na nastavi samo četvoro. U osnovnim školama, poput škole "Janko Veselinović", u većini odeljenja nema trećine ili polovine učenika.

Slično je i u ostalim šabačkim školama. Časovi su redovni ali, "po Nikoljdanskom planu", profesori koji ne slave zamenjuju kolege koji po zakonu  imaju slobodan dan, ili su skraćenje časova iskoristili za delimičan rad.

"Uspeli smo da organizujemo nastavu i pokrijemo sve časove, tako što je jedan broj kolega došao da radi", kaže MitarMitrović, pomoćnik  direktora OŠ "Janko Veselinović" u Šapcu. "Ima manji broj časova, pa pošto su skraćeni oni uspevaju da završe obaveze kod kuće."

Nastava ne trpi zbog skraćivanja časova, naglašava Katarina Bošković,   profesorka nemačkog jezika, jer su ovi časovi većinom predviđeni za obnavljanje gradiva."

Bolje je što su časovi skraćeni, kaže Valentina Radović, učenica Škole za umetničke zanate, "jer ne moramo da pitamo profesore da izađemo sa poslednja dva časa kako bismo stigli na slavu."

Osim za  Nikoljdan, časovi u šabačkim školama skraćeni su i u vreme malogospoinskog vašara. To nije odluka pojedinaca već ustaljen  dogovor aktiva osnovnih i srednjih škola u Šapcu.

"Aktiv direktora šabačkih srednjih je, pre nekoliko godina, doneo odluku o  skraćivanju časova 19. decembra", objašnjava Nevenka Đokić, direktorka Škole za umetničke zanate u Šabac . "To je uneto i u školske planove i smatramo da je potpuno opravdano, jer je teško organizovati nastavni process sa tako malim brojem učenika, profesora i nenastavnog osoblja."

Prema procenama sveštenika, u Šapcu, Svetog Nikolu slavi oko 2.500 domaćinstava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво