Читај ми!

Na direktnoj vezi s lekarom

Porodiljama u Centru za novorođenu decu KC Kragujevac novi uređaji za kominukaciju obezbeđuju stalni kontakt sa sestrama i lekarima. Na TV-u u svakoj sobi emituju se edukativni filmovi o nezi i odgajanju beba, čiji su autori kragujevački lekari.

Centar za novorođenu decu Kliničkog centra u Kragujevcu, prvi u Srbiji, opremljen je najasavremenijim TV-video sistemom i uređajima za kominukaciju pacijenata i lekarskog osoblja.

Sve sobe u kragujevačkom porodilištu, od sada imaju LCD televizore na kojim se tokom dana emituju edukativni filmovi čiji su autori zaposleni u Kliničkom centru, što je jedinstven slučaj u Srbiji. Mladim majkama se, na atraktivniji način, pomaže da lakše savladaju prve roditeljske obaveze.

Mlada majka Ivana Stanojević kaže da je prezadovoljna uslovima u Porodilištu: "Što se tiče nege deteta, ja sam prezadovoljna. Moja beba je u inkubatoru i osoblje se maksimalno brine o njoj."

I Kragujevčanka Marija Živanović dodaje da su sadašnji uslovi smeštaja kvalitetniji: "Ovaj video program je dobar, jer sve porodilje mogu da se upoznaju i da se lakše pripreme za ono što ih sutra čeka."

Osim specijalizovanih filmova, pacijentkinjama je dostupna i kablovska televizija, sa svim programskim sadržajima.

"Želja nam je da podignemo nivo edukacije porodiljam. Na taj način, svakdonevno od četiri do pet sati emitujemo edukativne filmove kojima želimo da oslobodima mlade majke straha", kaže dr Olivera Laban, direktorka Centra za novorođenu decu Kliničkog centra.

Instalacijom savremenog alarmnog sistema u svim sobama, omogućena je kvalitetnija i brža komunikacija sa medicinskim osobljem. Uz svaki ležaj, postavljen je uređaj kojim se aktivira signal za poziv dežurnog lekara ili pedijatrijske sestre.

Sanja Radović, pedijatrijska sestra kaže da je sada lakše i lekarima i pacijentima: "Porodilje sada brže i lakše dolaze do nas, nema više galame, vike i dozivanja po hodnicima. I nama je sada jednostavnije da izađemo u suret potrebama beba i njihovih majki".

Centar za novorođenu decu, nedavno je, zahvaljujući donatorima, dobio i dva savremena inkubatora. U ovoj klinici godišnje na svet dođe oko dve po hiljade mališana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво