Ćira ponovo tutnji

Posle skoro četiri decenije, ćira opet redovno saobraća od Mokre Gore do Višegrada. Razdaljinu od 30 kilometara, parna lokomotiva savlada za "samo" dva sata.

Vožnja ćirom, uz kloparanje točkova i specifičan miris dima koji prepoznaju samo malo stariji putnici, rezultat je zajedničkog turističkog  projekta železnica Srbije i Republike Srpske "Ćirom od Kremana do Višegrada - od Tarabića do Andrića".

Ćira, za sada, polazi iz mokrogorske stanice, a krajem godine - kada se završi trasa do Kremana, i potom poveže sa Užicem, turistički potencijali užičkog kraja i Višegrada biće povezani jedinstvenim pružnim tokom.

Dok su u Kremna, između Tare i Zlatibora, svetska zbivanja stizala tek kao  daleki odjek, Mitar Tarabić je naslutio da će planinom proći gvozdeni put sa gvozdenim kolima koja će prevoziti putnike.

Neobično proročanstvo ostvarilo se 1925. godine. Putovalo se tako gotovo pola veka, pa je sve stalo. A onda je 2003. obnovljena deonica Šarganske osmice i ubrzo postala turistička atrakcija, baš onako kako su Tarabići prorekli.

Pruga se sada produžava do Kremana, i to je početak novog turističkog kruga.

U suprotnom pravcu, a posle 37 godina počeo je redovan saobraćaj, naravno - turistički, do Višegrada. Udaljenost od 30 kilometara parnjača savlada za dva sata, gutajući oko 2 tone uglja i 500 litara vode.

Od Tarabića do Andrićevog grada, ćira će dovoziti nove goste, na obale Drine i do čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića.

Od početka godine, ćira je prevezeo gotovo 50.000 putnika. Interesovanje turista, pogotovo iz inostranstva, prevazišlo je očekivanja, a znamenitosti na ćirinom, sada produženom, putu biće svakako dodatni razlog za vožnju uskim kolosecima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 23. sep 2011, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

daj boze

da od toga bude koristi i da dodje do razvoja turizma,pogotovo u tom obimu koji se ocekuje i najavljuje.

(petak, 23. sep 2011, 08:09) - anonymous [neregistrovani]

prele

svaka cast sto ste uradili i pustili u promet ovu prugu. ona spaja srbiju i republiku srpskui a to je velika stvar