Ljubičevske konjičke igre

Defile ljubičevskih višebojaca, konjičke policije i zaprežnih kola sa glumcima maskiranim u istorijske ličnosti označio je početak Ljubičevskih konjičke igara u Požarevcu.

Ljubičevske konjičke igre, koje se ove godine u Požarevcu održavaju 48. put, otvorene su sinoć defileom ljubičevskih višebojaca, konjičke policije i zaprežnih kola sa glumcima maskiranim u istorijske ličnosti.

Turističko-sportsku manifestaciju otvorio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Ministar Petrović je istakao značaj Ljubičevskih igara za Srbiju kao brenda koji populariše viteštvo i čast, podsetivši da je reč o jedinstvenoj turističko-sportskoj manifestaciji na Balkanu.

Petrović je rekao da će moto igara, koji se odnosi na viteštvo, "Ne vodi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti" biti ubuduće i moto Srbije.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je na otvaranju rekao da grad želi da se odrekne dela prihoda od prodaje ulaznica na hipodromu u korist izgradnje jedne kuće u Kraljevu koja bi bila uručena nekoj od porodica koje su ostale bez krova nad glavom u
zemljotresu.

Takmičarski deo konjičkih igara održava se na požarevačkom hipodromu, uz učešće nekoliko stotina grla iz Srbije i regiona.

Pored galopskih i kasačkih trka, najveću pažnju publike privlači nadmetanje 12 višebojaca u disciplinama koje, uz jahačke, uključuju i veštine u rukovanju sa topuzom, sabljom, lukom i strelom.

Uz Ljubičevske konjičke igre, u Požarevcu se održavaju prateće manifestacije i koncerti u centru grada. Otvorena je 27. međunarodna izložba "Ljubimac", sa oko 2.000 eksponata iz zemlje i sveta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. sep 2011, 14:00)
ПОЖАРЕВЉАНИН [neregistrovani]

Љ-К-И

Драги моји Пожаревљани,
Ја већ дуги низ година живим на западу у дијаспори.Као и сваког Пожаревљанина тако и мене интересују вести и догађаји из мог родног града, а поготову када се одржавају Љ-К-И.Већ дуже времена желим да вам предло-
жим, да се Трг Ослобођења преименује у једно
ново име - " ТРГ КЊАЗА МИЛОША ОБРЕНОВИЋА ". Да се његов споменик из градског парка такође пребаци на трг, окренут према Табачкој Чаршији.Према мојем мишљењу, Љ-К-И
би тек тада и добиле најзад свој прави смисао
јер да будемо искрени, да не беше " КЊАЗА "
не би данас постојале те Коњичке Игре, као ни
неке друге ствари у Пожаревцу.Па када следећи
пут парада стартује,нека то буде за јубиларне
50-Љ-К-И,нека брате стартује баш са Књажевог
Трга и нека се са тиме круг затвори!!!