Najmlađi heroj Cerske bitke

Staško Sondermajer najmlađi je borac koji je, braneći svoju otadžbinu, poginuo 5. avgusta 1914. godine u Cerskoj bici. Meštani sela Bogosavca, uredili su njegov grob u centru sela i organizovali pomen.

U borbama kod sela Dobrića, 5. avgusta 1914. godine, poginuo je najmlađi junak Cerske bitke učenik šestog razreda Druge beogradske gimnazije Stanislav Staško Sondermajer.

Sa željom da njegovo herojstvo sačuvaju od zaborava, meštani Bogosavca, uredili su njegov grob u centru sela i organizovali pomen.

"Od srca žaljen, mlad, a tako slavan, mali junak Trećeg konjičkog puka boravi večni san na polju časti", zapisao je o Stašku Sondermajeru njegov profesor Ibrovac.

Vaspitavan u patriotskom duhu, sin uvaženog hirurga i sanitetskog pukovnika, Romana Sondermajera i Stanislave Đurić, imao je 16 godina kada je buknuo rat. Dok su se muškarci spremali za front, dečak je stao pred oca tražeći da krene i on, ali dozvolu nije dobio.

"Mnogo su voleli srpstvo i Srbiju i zbog toga su otišli u rat. Mali Stanislav je pobegao u rat gde se prijavio ovde negde kod Šapca. Učestvovao je u Cerskoj bici, gde je i poginuo četiri ili pet dana po dolasku", kaže Stanisavljeva snaha Zagorka Sondermajer.

Određen da bude na službi u pozadini, dečak je preklinjao da mu se učini čast da uđe u borbeni red, a njegovo stradanje sa puškom u ruci izazvalo je suze u očima mnogih ratnika.

"Žene, sestre, majke Bogosavca, izašle su na bojište i našle mladog dečaka u mornarskoj uniformi, uzele su ga, donele u centar sela i sahranile na mestu gde počiva", kaže Milorad Marinković iz Bogosavca.

U bluzi poginulog dečaka pronađen je dnevnik umotan u maramicu u kojem opisuje kako ga je porazila smrt majke dva dana posle mobilizacije kao i atmosferu na frontu.

"To što je učinio Staško Sondermajer, da sa svojih 15-16 godina ode u dobrovoljce, ne bi ni neki stariji ljudi. Vrlo sam ponosna", kaže Mila Ivanišević, Staškova unuka.

Pesmom mu se odužila i Isidora Sekulić, čiji deo se, po odobrenju porodice objavljuje prvi put: "Davno neobradovana, obradovala sam se diademi čistih tvojih detinjih očiju. Pričao si da voliš Srbiju, slobodu i jednog princa. I s tobom zajedno, ja sam volela Srbiju".

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. avg 2014, 10:45)
ailijanonymous [neregistrovani]

Primeri čojstva i junaštva

Ja sam bio u Titovoj vojnoj gimnaziji i Vazduhoplovnoj Vojnoj Akademiji i nikad u okviru časova taktike i strategije nismo ni slova čuli o hrabrim srpskim borcima iz balkanskih ratova ili Prvog Sv.rata.

(četvrtak, 11. avg 2011, 15:39)
Марко М. Благојевић [neregistrovani]

Јунаци не умиру

Његово јунаштво и родољубље су завет потомцима.

(nedelja, 07. avg 2011, 22:52)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor na "jedno pitanje"

Radi se o potomstvu Staskovog starijeg brata, Tadije Sondermajera, naseg slavnog vazduhoplovca.

(nedelja, 07. avg 2011, 08:37)
anonymous [neregistrovani]

slava decaku...

Neka mu je vecna slava i vecni pokoj....

(nedelja, 07. avg 2011, 02:28)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje jedno

ako se u tekstu pominje Staskova unuka,znaci li to da je on vec sa svojih 15-16 godina imao potomstvo? Slava njemu i njegovom junaastvu,to ne dovodim u pitanje i iskreno umalo mi suze nisu krenule kad sam procitao txt,samo sam znatizeljan u vezi potomstva..

(subota, 06. avg 2011, 22:13)
anonymous [neregistrovani]

Vječnaja pajmat

slava mu!!!!!

(subota, 06. avg 2011, 20:38)
anonymous [neregistrovani]

ssss

svaka vam je rijec na mjestu.

(subota, 06. avg 2011, 17:03)
Emilija [neregistrovani]

Uzviseno i dirljivo

Raduje me sto ima novinara koji se zanimaju za ovakve ljudske sudbine.
Svako ko je ovo procitao, bogatiji je duhom.
A junaku neka je vecna slava!

(subota, 06. avg 2011, 17:01)
Градимир [neregistrovani]

Нека му је вечна слава

Србија је имала синове и кћери који нису жалили себе, живот се давао за слободу и отаџбину. Надам се да ћу наћи времена, иако живим доста далеко да однесем свеже цвеће и свећу на његову вечну кућу и да се поклоним сенима младог хероја. Тешко ми пада, да нисам чуо за овог Српског хероја. Трудим се да знам историју свог народа али нажалост о оваквим
величинама се мало зна.
Нека му је вечна слава и хвала.

(subota, 06. avg 2011, 15:50)
anonymous [neregistrovani]

Vecna slava i vecbo mu hvala!

Kad covek nesto ovako vidi napune mu se oci suza!!! Zao mi je sto Srbija danas ima mnogo manje ovakvih junaka,ali ima nas jos! Zivi bili!