Dan avijacije u Nišu

Pripadnici vazduhoplovstva Vojske Srbije obeležili su danas Dan roda avijacije. Centralna svečanost održana je na niškom vojnom aerodromu gde su vojni piloti pokazali svoje manevarske sposobnosti.

Svečanošću na aerodromu u Nišu, pripadnici vauduhoplovstva Vojske Srbije obeležili su Dan roda avijacije.

Komandant Vazduhoplovstva i  protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije brigadni general Ranko Živak rekao je danas u Nišu da su najviši državni i vojni rukovodioci prepoznali značaji ulogu koju avijacija ima u odbrani zemlje.

General Živak je rekao da je u proteklom periodu realizovana planirana letačka obuka i da će krajem avgusta srpski piloti, posle prekida od više godina, svoju obuku bojevog granatiranja i gađanja izvesti na poligonu u Bugarskoj.

"Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane posebno je apostrofirana potreba sveobuhvatnog razvoja i opremanja, kako roda avijacije, tako i ostalih rodova i službi u vazduhoplovnoj i protivvazduhoplovnoj odbrani savremenim borbenim sistemima", naveo je general Živak.

On je napomenuo da će narednih sedmica biti u sistem obuke uveden domaći avion "lasta", čime se, kako kaže, dobija visok nivo kvaliteta i bezbednosti letenja uz vrlo racionalne troškove.

"Postignuti rezultati ukazuju da ćemo sve postavljene zadatke izvršavati profesionalno, stručno i kvalitetno, kao i da ćemo moći adekvatno da odgovorimo na sve aktuelne pretnje na bezbednost Srbije", rekao je Živak.

Povodom 2. avgusta, Dan roda avijacije, pred nekoliko hiljada građana izveden je letački program, padobranski desant, a zbog nepovoljnih meteoroloških uslova osam žena padobranaca nisu uspele da postave novi državni rekord skokom sa visine od preko 3.000 metara.

Potpukovnik Miodrag Ristić koji leteo na tipu aviona "orao" izazvao je oduševljenje među prisutnima.

"Fizički napor je veliki, a pilotiranje se odvija na samoj granica mogućnosti aviona kako bi se pokazalo šta sve letelicom možete da izvedete", rekao je Ristić.

Dan vojnog vazduhopolovstva je ustanovljen u znak sećanje na naredbu kralja Aleksandra Obrenovia iz 1893. godine da se osnuju vazduhoplovno-balonska odeljenja pri svakoj diviziji srpske vojske.

Odluku o osnivanju Vazduhoplovne komande potpisao je 24. decembra 1912. godine tadašnji vojni ministar Radomir Putnik. Prvi aerodrom izgrađen je na Trupalskom polju kod Niša.

Srbija je tako postala jedna od samo 15 zemalja u svetu koja je imala ratno vazduhoplovstvo i jedna od pet država koje su koristile avijaciju u borbenim dejstvima, u balkanskim ratovima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 02. avg 2011, 17:14)
Zoran Nikolic [neregistrovani]

Dan avijacije

"Moci cemo adekvatno da odgovorimo na sve pretnje na bezbednost Srbije."
Ma sta ovaj prica????