Neizvesna cena pšenice

Na otkupnom mestu zemljoradničke zadruge u Botošu nema gužve u prvim danima skladištenja pšenice. Novi rod skladište individualni proizvođači, koji su požnjeli rane sorte na manjim parcelama. Kvalitet je bolji nego lane, kažu proizvođači, ali je za sada neizvesna cena pšenice.

Iako je kvalitet roda pšenice bolji nego ranijih godina većina poljoprivrednika iz Botoša ostaviće samo manji deo pšenice za prodaju po boljoj ceni, jer zbog dospelih dugovanja moraju da prodaju veći deo roda.

Kvalitet je bolji nego lane, kažu proizvođači, hektolitarska masa je 80, vlažnost zrna 13 i po odsto, a prinos je oko 4 tone po jutru. Jedina nepoznanica za sad je cena.

"Sa cenom od 22 do 23 dinara po kilogramu pšenice mi pokrivamo troškove i možemo nešto da zaradimo. Pšenica je veoma dobro rodila, a tako je na svim njivama gde su primenjene sve agrotehničke mere", kaže poljoprivrednik iz Tomaševca Vita Vučenić.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ponuđen je otkup pšenice novog roda za 16 dinara po kilogramu bez PDV - a. Prodavaca još uvek nema.

Anđelko Ivanov, poljoprivrednik iz sela Orlovat kaže da neće odmah prodavati rod, već će, kako kaže, čekati bolju cenu iako mu je potreban novac.

"Pšenica je srećom dobro rodila, kvalitet je vrhunski i bilo bi logično da zbog toga bude i viša cena", kaže Ivanov.

Poljoprivrednik Zoran Ivkov iz Botoša kaže da se prilikom zasnivanja proizvodnje zadužio kod Zadruge za mineralno đubrivo i repromaterijal, pa sada mora da proda pšenicu kako bi izmirio dugove.

Skladištari u srednjem Banatu ističu da do sada niko nije ponudio pšenicu na prodaju. Ovde postoje silosi za 250 hiljada tona, što je dovoljno da se smesti kompletan rod sa ovog područja gde je zasejano 50 hiljada hektara pšenicom.

Žetva bi tek trebalo da se intenzivira, a ako bude povoljnih vremenskih prilika završiće se do sredine jula.

U Srbiji je u protekle tri decenije zasejano najmanje 480. 000 hektara pšenice.

Očekuje se da će prosečan rod biti oko četiri tone po hektaru čime se obezbeđuje 1,9 miliona tona pšenice što je dovoljno za domaće potrebe, a preostaće deo i za izvoz.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. jul 2011, 09:33)
anonymous [neregistrovani]

cena psenice

ko ce opet da zaradi na seljackom radu i trudu ,da li je doslo vreme da se stane tome na kraj a da svi imamo hleba od postenog rada.