Spomenik frulašu u Prokuplju

U Ateljeu akademskog vajara Dragana Drobnjaka u Prokuplju privodi se kraju izrada spomenika najpoznatijem srpskom frulašu Savi Jeremiću. Statua će biti postavljena u Ražnju, gde se svake godine održavaju "Savini dani".

Spomenik frulašu Savi Jeremiću, jedinstvenoj ličnosti naše etno muzike, koji je širom sveta pronosio muzički duh srpskog naroda, krasiće uskoro trg u centru Ražnja koji će nositi njegovo ime.

U umetničkom atelju Dragana Drobnjaka u Prokuplju radi se završna obrada statue teške skoro čitavu tonu.

Majstor Dušan Mijačić kaže da u ateljeu za jedan ovako obiman posao postoji ekipa od pet, šest, a nekada i više ljudi.

"Moje veliko zadovoljstvo je da uradim njegov spomenik. To sam prihvatio sa velikim uzbuđenjem, i evo, na taj način ga i radim. Mislim da će to biti jedno od mojih izuzetnih dela", kaže akademski vajar Dragan Drobnjak.

"Paraćinka", Ražanjsko, Kruševačko, sve su to bila kola koja je ovaj samouki frulaš iz sela Poslona komponovao. Kao takav, prošao je audiciju u Radio Beogradu i svirao sa legendarnim Carevcem.

Građani Porkuplja kažu, da ga pamte kao neprikosnovenog majstora na fruli.

Priznanje Savi Jeremići odaju i muzički virtouzi koji ga pamte po instrumentu od koga se nikada nije odvajao.

"Stalno je imao u džepu frulče i odmah ga vadio, bilo da se našao u travmvaju ili na nekom drugom mestu. On je jednostavno osvajao ljude svojojm frulicom", kaže klarinetista Božidar Milošević.

Dva ipo metra visoka statua Save Jeremića biće postavljena početkom jula u centru Ražnja, gde se svake godine održava tradicionalna manifestacija "Savini dani".

Statua visoka dva i po metra biće postavljena u Ražnju, gde se svake godine početkom jula održava Sabor frulaša i narodnog stvaralaštva pod nazivom "Savini dani".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. avg 2011, 23:07)
anonymous [neregistrovani]

zauvek

bravo gale