Leskovački ajvar postao brend

Leskovački ajvar konačno je postao brend - robna marka, proizvod zaštićenog porekla. Rešenje koje je bilo neophodno da bi se zaštitilo ime leskovačkog specijaliteta stiglo je iz Zavoda za intelektualnu svojinu i Regionalnu privrednu komoru.

Posle leskovačkog roštilj mesa, i čuveni leskovački ajvar postao je brend. U kvalitet specijaliteta od čuvene leskovačke paprike napravljenog po originalnoj recepturi nikad nije doveden u sumnju, ali je bilo potrebno da se to i ozvaniči.

Proizvodnja domaće leskovačke paprike, njena prerada i tradicionalni način proizvodnje ajvara - čitav proizvodni ciklus specijaliteta s juga Srbije konačno je standardizovan. U Regionalnu privrednu komoru Leskovca stiglo je rešenje o zaštićenom geografskom poreklu iz Zavoda za intelektualnu svojinu. Tako je domaći ajvar i zvanično postao leskovački.

"Zvanično možemo da objavimo da je leskovački ajvar zaštićen i da, kao takav, može da se proizvodi samo na ovim prostorima", objašnjava Goran Jović, predsednik Privredne komore Leskovca.

Posao na zaštiti nije bio lak i trajao je tri godine i dva meseca. Za postizanje tog cilja zaslužni su Savez zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga,  Udruženje "Leskovački ajvar" i Regionalna privredna komora Leskovca.

"Uz nas su ostali samo najuporniji i oni koji su nam najviše verovali. Sada sam siguran da će se ceo posao isplatiti na zadovoljstvo svih učesnika u ovom projektu", kaže Milorad Stajković, koordinator projekta i predsednik Saveza zemljoradničkih zadruga.

Rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o registraciji oznake geografskog porekla "Leskovački domaći ajvar" kao ime porekla za ajvar, kruna je važnog posla. Proizvod koji se tradicionalno proizvodi u leskovačkim domaćinstvima postao je robna marka.

"Dobili ste pravo na intelektualnu svojinu baš za takav proizvod i to je nešto što se zove civilizacijska tekovina", rekao je domaćinima Vladimir Marić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu.

I danas se u Leskovcu ajvar pravi kao nekada: u šerpama, na "kubenčetu" isključivo od paprika. Takav proizvod će stizati i do evropskih kupaca, bilo da je proizveden u domu pojedinačnih proizvođača ili u malim preduzećima. U istoj ambalaži, istog kvaliteta, sa jednakom oznakom.

"To bogatstvo, te resurse, niko vam ne može oduzeti", rekao je Milan Prostran iz Privredne komore Srbije. "Vazan posao je urađen, ali predstoji i međunarodna zaštita."

U tome će od velikog značaja biti pomoć partnera iz Italije. Istovremeno ovde se već razmišlja o novom leskovačkom brendu. Posle leskovačkog roštilj mesa i ajvara, na red je došla leskovačka sprža.

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 27. maj 2011, 20:19) - ЕУ стандарди [neregistrovani]

Бата из Лесковац:

Дајте ми кило бренд!

(petak, 27. maj 2011, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Aleksandra

Drago mi je da cujem da tako postupate i da se tako borite za svoju zemlju. Nama koji zivimo u Srbiji podrska van zedmlje je jako vazna, a narocito kad dolazi od naseg naroda. Pozdrav iz Kraljeva! :)

(petak, 27. maj 2011, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

francuski ajvar

I francuzi imaju ajvar, nazivaju ga "puré de poivron" (pire od paprika) ali je neukusno i neuprzeno.

(petak, 27. maj 2011, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Meni se svidja ....

Tebi se svidja sta ti se svidja, ukusi i boje nije za diskusije, jer svako ima svoje.Ja sam nislija a svidja mi se makedonski ajvar, pa i svi ostali ajvari, samo ako su pravljeni od paprike.A taj leskovacki ajvar, zasticen, ko to pravi? Ili je zasticeno geografsko poreklo, bice da je to, ustvari.A svi proizvodjaci u leskovackome kraju bi trebalo da ga prave na potpuno isti nacin i uz isti recept.Pa onda, prijatno meze, uz vrucu pogacu i sir.I , obavezno dobra komovica...

(četvrtak, 26. maj 2011, 05:44) - anonymous [neregistrovani]

nena

Prašak za paprike nema -SAMO MOTIKA.NIJE NEGO-KISELO JE GROŽDJE.

(četvrtak, 26. maj 2011, 05:42) - anonymous [neregistrovani]

NENA

E Leskovački ajvar je od kvalitetne crvene paprike-pečene,nema dodataka-patlidžan itd.zato je to nešto drugo.Zaštitiga Leskovčani što pre.A drgi varite svoje specialitete i naravno zaštitite ko vam brani-ne gledajte susedu u lonac.

(četvrtak, 26. maj 2011, 05:32) - anonymous [neregistrovani]

Nas AJVAR!!!

Zivim u Kanadi i kupujem ISKLJUCIVO srpske proizvode (ili iz RS ako ih prepoznam)od svih koji sa Balkana dolaze. Samo tako mogu pomoci srpskoj ekonomiji! U mom gradu zivi oko 20,000 Srba, ili onih koji imaju rodbinu u Srbiji. Ako svako od nas potrosi na proizvodima iz Srbije $100 mesecno to je $2,000,000/mesecno ili $24 miliona godisnje. To moze otvoriti i podrzati dosta radnih mesta u Srbiji!!!
Leskovacki ajvar sada treba dobar marketing pa da nam dodje u inostranstvo.
KUPUJMO PROIZVODE IZ SRBIJE!!!
Pozdrav iz Kanade.

(četvrtak, 26. maj 2011, 05:13) - charapan [neregistrovani]

batalite hleba i igara

dajte sir,pogace i ajvara ;)

(četvrtak, 26. maj 2011, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

:)

ahahaha,care i ja bih isto,ali nema,pojelo se,a ovaj u radnjama ne valja ni za.....

(sreda, 25. maj 2011, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

tikvi zeleni

ako je ajvar leskovacki (srpski) brend onda bi se zvao AJVARCIC ili AJVARIC