Sneg oštetio plastenike u okolini Čačka

U Trbušanima kod Čačka, selu poznatom po plasteničkoj proizvodnji povrtarskih kultura ovih dana sneg je naneo veliku štetu. Desetine proizvođača nije uspelo da očisti sneg sa plastenika koji su se pod teretom srušili.

Dosta cveća i povrća ostalo je pod folijama, a sadnja nove ture moraće da sačeka. Vetar i sneg polomili su im 73 od 162 plastenika.

"Ostalo smo uspeli da sačuvamo, ali jedva, jer smo radili ceo dan i celu noć. Komšije su nam pomagale i ovo što smo sačuvali to smo dva puta tokom noći skidali", kaže Goran Bojović iz sela Trbušani.

U plastenicima Brkovića samo prošle godine posađeno je 96.000 stabljika paradajza. Pod njihovim plastenicima gaji se i zelena salata, spanać, a roba odlazi na rusko i tržište zemalja regiona. Štetu od teškog snega i ledene kiše ima na 19 plastenika.

"Jednostavno mi godišnje sa ovog plastenika skidamo tri kulture, da bi mogli da opstanemo. A ovo, ovog trenutka jedna kultura je izgubljena, ali najveći problem je što su izgubljeni objekti to su najveće materijalne štete", kaže Danilo Brković.

I drugi, manji proizvođači nisu uspeli da sačuvaju svoje plastenike. U Trbušanima kažu da ih je na stotine porušeno.

"Sad nam preostaje da čekamo da se otopi ovo i vidimo ako neko nešto pomogne, ako ne pomogne ništa. Da se borimo, da batalimo, da naredimo i da idemo dalje. Niko nam nije kriv, šta ćemo viša sila, to je to", kaže Ranko Stanisavljević.

Štete od snega tek će procenjivati u čačanskom selu gde se najviše gaji povrće pod plastenicima. Proizvođači očekuju da će imati pomoć lokalne samouprave i države, jer kažu sami ne mogu da obnove svoje mini fabrike.

broj komentara 0 pošalji komentar