Klavirski maraton u Vranju

Vranjanci su ovih dana domaćini umetnicima, učesnicima internacionalnog Samer piano Festivala. Šta im muzika znači, obostarno su dokazali damačnjim podnevnim koncertom ispred Narodnog muzeja.

Prvi put koncert na otvorenom, umetnici se smenjuju za klavirom. Tridesetčetiri stepena je u hladu, a iako je na suncu temperatura još viša, istinskih ljubitelja klasične muzike ima.

"Vrlo živo, radno, vredno. I posle toliko dana, vidim da ih ne napušta entuzijazam. Poprilično je toplo, ali uživaćemo u muzici. Odlično je sve, koncerti su predivni, veliko iskustvo za decu", kažu građani.

Klavirski maraton trajaće do kasnih večernjih sati, učestvuje više od 20 pijanista iz Rusije, Japana, Srbije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Južne Koreje.

"Veoma sam uzbuđena što ću svirati na otvorenom. Muzičari nisu navikli da sviraju tako. Nadam se da će Vranjanci uživati", kaže Suk Tekin, pijanistkinja iz Južne Koreje.

"To je veoma zanimljivo iskustvo, mogu se dogoditi neočekivane stvari tokom sviranja", kaže Jelena Ristić, pijanistkinja iz Srbije.

Mesto susreta umetnika i publike u večernjim satima je Dom vojske, preko dana je organizovana Letnja akademija po uzoru na one u Austriji i Italiji. Samer piano festival završava se 19. avgusta svečanim zatvaranjem i koncertima.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 0 pošalji komentar