Otvorena kapija za novi početak

Osamostaljivanje korisnika Gerontološkog centra za smeštaj osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u Tešici kod Aleksinaca deo je projekta "Otvorena kapija za novi početak" koji, uz finansijsku podršku Evropske komisije, sprovode opština Aleksinac i Društvo za razvoj kreativnosti.

Četvoro donedavnih korisnika Gerontološkog centra za smeštaj osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama sada živi u novoj kući, Tešici kod Aleksinaca. Njihovo osamostaljivanje je jedan od devetnaest projekata u Srbiji, ukupne vrednosti 2,3 miliona evra, kojima se uvodi 19 novih socijalnih usluga.

Kuća u Tešici izgrađena je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Četvoro stanara obavljaju kućne poslove, kuvaju kafu i, posle dugogodišnjeg života u domu, kažu da su u ovoj kući našli mir.

Osamostavljivanje je velika promena za njih, zato u kući imaju dvadesetčetvoročasovnu pomoć asistenata.

U Gerontološkom centru koji se nalazi u neposrednoj blizini kuće živi 280 osoba sa različitim intelektualnim i mentalnim poteškoćama, a na smeštaj čeka njih četrdesetoro.

Planirano je da se ovi ljudi posle šest meseci potpuno osamostale, a da se u ovu kući usele korisnici doma spremni za novi početak.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 0 pošalji komentar