Bela linija Katarine Alempijević

Nijedna samostalna izložba u čačanskoj Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" do sada nije izazvala toliku pažnju posetilaca kao "Linea alba", lebdeća postavka i crteži nožem Katarine Alempijević.

Linea alba je linija koja predstavlja hirurški put u telo. Tom simbolikom vodila se i Katarina Alempijević crtajući nožem, hirurški precizno, žensko telo i praveći objekte od belog papira.

Više od tri godine umetnica je spremala izložbu, strpljivo brinući o detaljima. Sve je u belom, i to nije slučajno, kaže Katarina Alempijević, objašnjavajući proces stvaranja:

"Pokušaj negovanja odnosa ruke sa materijalom koji sam izabrala za rad. I upravo ta distinkcija između tog procesa rada, odnosno sečenja nožem i tako delikatnog materijala, opet simbolički jeste pokušaj vezivanja za fragilnost života, ženskog subjekta uopšte danas."

Kritičari su saglasni da je "Linea alba", po svim umetničkim kriterijumima, smela i neobična postavka. To je prepoznala i čačanska publika, pa je ova izložba zabeležila rekordnu posetu.

U Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" kažu da do sada nijedna samostalna izložba nije izazvala toliku pažnju posetilaca.

"Ne znam koliko je vremena Katarina posvetila svakom svom delu i to je nešto što govori o toj neobičnosti, koja čak polazi od tog momenta stvaranja dela do krajnjih rezultata", naglašava Ljiljana Slijepčević, likovni kritičar.

Katarina Alempijević diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za vizuelnu umetnost.

rts.cacak@rts.rs
+381  32 227 551

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2013, 08:22)
anonymous [neregistrovani]

Svaka čast!

Čestitam autorki, stvarno veoma neobično. Divno što je sve u belom, prava pročišćena umetnost!