ponedeljak, 22. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Vesti > Srbija danas > Konkurs skrojen po meri kandidata?

petak, 15. nov 2013, 10:51 -> 12:59

Konkurs skrojen po meri kandidata?

Opština Prokuplje raspisala je konkurs za imenovanje direktora pet javnih preduzeća. Iako im je osnivač isti, a poslovi slični, konkursom su za svako mesto određeni različiti kriterijumi.

Konkurs Opštine Prokuplje za imenovanje direktora pet javnih preduzeća, ima različite kriterijume za te funkcije. Tako je za direktora Vodovoda potrebno samo šest meseci radnog iskustva na rukovodećim poslovima, a tri do pet godina u drugim javnim preduzećima.

Pripremio Nebojša Đorđević

Prvi čovek Preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine, neće morati da ima visoko obrazovanje, koje je izričit uslov u ostalim konkursima, već je dovoljna i viša škola. Ovakvi uslovi, prema mišljenju opozicionih stranaka u SO Prokuplje, skrojeni su isključivo po meri kandidata vladajućih stranaka.

"Uz ovakav konkurs, treba samo još da stoji slika. Mi smo na ovaj način ograničili ljude da ne mogu da konkurišu", kaže Nenad Radmanović, šef odborničke grupe DS-a.

"Ti opšti uslovi moraju da budu jednaki za sve. Ne može jednom da se traže tri godine, drugom četiri, ovom pet, a onom samo šest meseci. Cirkus", dodaje Ivan Marković, odbornik URS-a.

Načelnik opštinske uprave Ivan Rakočević kaže da su uslovi konkursa proistekli iz Statuta  preduzeća i negira da se na ovaj način krši Zakon o javnim preduzećima.

"Zakon dopušta lokalnim samoupravama, odnosno nadzornim odborima, da sami definišu uslove pod kojima će se birati direktori", kaže Ivan Rakočević, načelnik opštinske uprave Prokuplja.

Za Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, ovakvi konkursi, dokaz su da se stranke vladajuće koalicije, uprkos suprotnim obećanjima, i dalje prema javnim preduzećima odnose kao prema plenu, što će, po njihovom mišljenju, doprineti njihovom dodatnom urušavanju.

"Način na koji su doneti konkursi, način na koji su propisani konkursni uslovi, pokazuju da je i nova vlast, kao i prethodna, fokusirana pre svega na sopstvene interese i na ostvarenje onoga što su isplanirali za svoje, a ne za interese građana. Najekomičnije u celoj ovoj priči je konkurs za direktora Vodovoda, gde je propisano znanje engleskog jezika, kao da se traži direktor vodovoda u Londonu, a ne u Prokuplju", kaže Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Rangiranje kandidata koji ispunjavaju uslove raspisanih konkursa za direktore javnih preduzeća, sprovešće opštinska komisija za imenovanja, dok će konačni sud dati Skupština opštine Prokuplje, na nekom od narednih zasedanja.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

1
коментари број коментара 1 | cwпошаљи коментар
(petak, 15. nov 2013, 15:34)
Ivan [нерегистровани]
oпошаљи одговор

konkurs

A sta je sa konkursom za nadarenu decu i dovre studente koji je svake godine izlazio pocetkom novembra? Cak su i opstine Blace i Kursumlija raspisali ist, naravno samo nasa opstina nema para za buducnost naseg grada... sramota

1
1