Vinarke iz Suvog Dola

U vranjskom kraju, od vinove loze nekad je živelo mnogo porodica, danas je malo onih koji imaju vinograde i proizvode vino. Tradicija se polako obnavlja, a najmlađa vinarija u Suvom Dolu posebna je i po tome što je vode žene - tri sestre.

Vranjsku kotlinu odlikuje idealna klima za gajenje vinove loze, odgovarajući broj sunčanih sati i svež vazduh.

Na 14 hektara peskovitog zemljišta u Lopardincu kod Bujanovca gaje se domaće i strane sorte grožđa, a u sezoni berbe na plantaži je 25 do 40 berača. Ove godine, berba je počela nešto ranije.

Grožđe otkupljuje Vinarija "Aleksić", najmlađa u vranjskom kraju, jedinstvena i po tome što njome rukovode žene, tri sestre.

"Naša vina prihvataju sa nepoverenjem, ali kada ih probaju, onda se uvere u kvalitet", kaže Dragana Janjić, vlasnica vinarije, "a mi dokažemo da, iako smo mlade, dobro vladamo tom proizvodnjom."

I tehnolog u vinariji je žena. Ona kontroliše celokupan proces proizvodnje, od  berbe do finalnog proizvoda, vina u boci.

Za kvalitet i grožđa i vina bitno je zemljište i uslovi na plantažama, ističe Jelena Živanović, tehnolog u vinariji "Aleksić":

"Pre svega kvalitetna sredina, da grožđe pravilno bude tretirano u vinariji, da se sačuva potencijal iz vinograda i vreme."

Maja Aleksić, vlasnica vinarije, kaže da planiraju da podignu svoje vinograde: "To bi bila najbolja varijanta, ali trenutno nema slobodnih parcela gde bismo mogli da to uradimo."

Većina zaposlenih u Vinariji su žene. Godišnje se proizvede 150 hiljada litara, one ulažu mnogo znanja, truda i ljubavi, a vetar u leđa im daju brojna priznanja i nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 0 pošalji komentar