Obnova turizma - nada za Gadžin Han

Obnova turističkih objekata na Kameničkom Visu i u Donjem Dušniku ispod Suve planine, koji su godinama propadali, mogla bi pomoći meštanima da lakše dođu do posla.

Turističko društvo za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu "Trem" u Nišu, privatizovano je pre pet godina. Nekada je imalo četiri ugostiteljska objekta, koji su uglavnom godinama propadali, jer nije bilo nikakvih ulaganja.

Bungalove na Kameničkom Visu kod Niša, sagrađene sedamdesetih godina prošlog veka, uništili su nemar, kiša i sneg, ali i huligani.

Pre četiri godine prodati su lokalnom turističkom društvu, koje je u sređivanje 10 od 21 bungalova uložilo 800.000 dinara:

Saša Nešić, predsednik Turističkog društva "Kamenički Vis", kaže da bi bilo najbolje kada bi mogli da izdaju objekte nekome ko će o njima profesionalno voditi računa.

I Hotel Trem u Donjem Dušniku ispod Suve planine decenijama je propadao. Novi vlasnik, Miroljub Cvetković, planira da ovde, u netaknutoj prirodi, napravi starački dom po ugledu na Zapad. Ali ima i druge planove:

"Mislim da ću da uzmem u zakup i bazen, da izgradim i sportske terene, da napravim gore neki hostel za putnike prolaznike, pošto sad ovde malo ide i na turizam."

Za siromašnu opštinu Gadžin Han obnova hotela u Donjem Dušniku može da znači samo korist - pre nekoliko godina imala je 12.000 stanovnika, a sada tek nešto više od osam hiljada. Perdsednik opštine smatra da bi otvaranje novih radnih mesta ublažilo problem migracija na tom području.

U Turističkoj agenciji "Trem" kažu da je jedini objekat koji je u njihovom vlasništvu, a koji je još u funkciji, Hotel "Niš" u Čanju. O svom poslovanju, u ovoj agenciji nisu želeli da govore pred kamerom.

Turističko društvo "Trem" prodato je na aukciji početkom 2008. godine, a novi većinski vlasnik naknadno je prodao bungalove na Kameničkom Visu i hotel u Donjem Dušniku.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 0 pošalji komentar