Dobro došli u Cerjanku

Heliktiti, talasaste draperije, pećinski koral i kristalni cvetovi Cerjanske pećine kod Niša biće napokon dostupni svima koji žele da ih vide. Do kraja godine biće uređen prilaz pećini koja koja je pre 15 godina proglašena prirodnim dobrom prve kategorije.

Cerjanska pećina, udaljena od Niša 14 kilometara, u širem prostoru izletišta i Kamenički vis, prema procenama geologa nastala je pre više od dva miliona godina.

Ulaz pećine je na mestu poniranja Provalijske reke, na 515 m nadmorske visine. 

Podzemne hodnike i dvorane, visine 15-40 m ukrašava pećinski nakit - stalaktiti, stalagmiti, heliktiti, talasaste draperije, pećinski koral i kristalni cvetovi.

Heliktiti u Cerjanskoj pećini su posebna vrsta pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža u svim pravcima, kao naelektrisana kosa.

Zavod za zaštitu spomenika prirode je 1998. godine Cerjansku pećinu proglasio prirodnim dobrom prve kategorije, ali nije bilo novca da se uredi i bude dostupnija posetiocima.

Ministarstvo finansija odobrilo je sada milion i po dinara za uređenje i do kraja godine ispred pećine biće napravljena radnja sa suvenirima, česma i toalet.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 21. jul 2013, 16:53)
Ivica [neregistrovani]

lepo bi bilo

Krajnje je vreme da se nesto i realizuje od obecanog.......samo se prica a nista se ne radi.....